Peresebb gumi Civicre

2003.03.31. 13:23

A szerelőjének abszolút igaza van, méretváltásnál az egyik legfontosabb kritérium a gyárival megegyező átmérő.

T. Gumidoktor!

Lecserélni készülök 1993-as Honda Civic coupém kerekeit (jelenleg "13 acéltárcsa, 155/75).
Szerelőm azt tanácsolta, nagyobb (alu)kerék esetén is ragaszkodjak a változatlan átmérőhőz amennyiben lehetséges. Kérdésem, hogy a fenti adatok fényében ez mennyire kivitelezhető (sportosabb alukereket szeretnék "peresebb" gumikkal), illetve nemleges válasz esetén mekkora kerékméret/gumiméret jelentene ésszerű kompromisszumot?
Nagyobb kerékméretnél hogyan becsülhető, mekkora sebességgel haladok (a nagyobb kerékméret miatt többet mutat majd az óra, ha jól tudom), illetve jelent-e a nagyobb kerék extra terhelést a futómű alkatrészeire?

Köszönettel,
Gedeon

T. Gedeon!

Amennyiben valóban a 155/75 R13 a gyári homológ méret (nem 155 R13 az??), akkor a következő lehetőségei vannak a felváltásra:
165/70 R13
175/60 R14
185/55 R14
Én a fenti méretek közül leginkább a 175/60 R14-est ajánlanám, mivel ennél a méretnél már érzékelhető a szélesebb futófelület és az alacsonyabb oldalfal által nyújtott fokozott stabilitás. Viszont ez a méret még nem jár jelentős komfortvesztéssel és nem kell kereket cserélni minden kátyú után, tehát nem annyira sérülékeny.
A szerelőjének abszolút igaza van, méretváltásnál az egyik legfontosabb kritérium a gyárival megegyező átmérő. A fenti méretek ennek megfelelnek. Ezeknél a méreteknél, amikről beszéltünk a futóműre háruló plusz terhelés nem jelentős, bár szélesebb, peresebb abroncsoknál kétségtelenül számolni kell ezzel is.

Üdvözlettel:
Gumidoki