Astra G peresítés

2003.04.02. 13:44

Az Opel Astra G elég változatos méretekkel jött ki.

T. cím!

Az elkövetkező időszakban nyári gumi vásárlást tervezem és ehhez kérem segítségét.
Az általam használt gépkocsi Opel Astra G 1.6 16V. Vezetésemre jellemző, hogy ugyan szeretem a nagy sebességet, de ami még ennél is fontosabb, a nagy kanyarsebességet. (Ezzel a kocsival maximum erre van esély) Tisztában vagyok vele, hogy a jó tapadás és a gyors kopás általában együtt jár, de miután novembertől áprilisig téli gumit használok, elképezhető, hogy a lágy gumi is kibír két évadot.
Tehát érdeklődöm milyen lágy, jó tapadást biztosító - ámde méretileg az Astrára illő - gumit javasol és milyen méretben (acél felni van rajta)?

Válaszát előre is köszönöm!
Botond

Tisztelt Botond!

Az Opel Astra G elég változatos méretekkel jött ki. Az első kérdés, hogy pontosan mi a gyári gumimérete az autójának.
A leggyakoribb a 195/60 R15-ös méret. Amennyiben a tapadás és stabilitás az elsődleges, ajánlható a gyári méretnél szélesebb, de alacsonyabb oldalfalú abroncsok felszerelése.
Ez megoldható a gyári felnire szereléssel, vagy nagyobb átmérőjű felni felszerelésével. Ha igaz a fenti gyári méret, akkor az váltható 205/55 R15-ös méretre, és maradhat a gyári felni. Ha nagyobb felnit is szeretne, akkor fel lehet menni a 205/50 R16, vagy akár a 205/45 R17-es méretre is.
Egy dolgot azonban tudomásul kell venni, minél szélesebb és "peresebb" az abroncs, annál fokozottabb a futómű igénybevétele és csökken a komfort. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a silány minőségű, kátyúkkal tarkított magyar utak miatt a sérülésveszély is nagyobb lesz.
Az abroncsok összetétele pedig a sebességindex növekedésével egyre "lágyabb", tapadósabb, viszont gyorsabban kopó is. Ezeket a tényeket sem szabad abroncsválasztáskor figyelmen kívül hagyni!

Üdvözlettel:
Gumidoki


Köszönöm gyors válaszát! Valószínűleg a 195/50/15 vagy 205/55/15 méretnél maradok. Van-e olyan konkrét típus (lehet akár Pirelli is) amit ajánl, a korábbiak ismeretében?

Botond

Tisztelt Botond!

Ahogy írtam, csak a 205/55 R15 a helyes váltóméret,a 195/50 R15 NEM MEGFELELŐ!!! Ez persze akkor igaz, ha a gyári méret valóban a 195/60 R15 volt.
Ajánlhatom Pirelliben a 205/55 R15-ös méretű P7-es mintázatot, ami egyike a legújabb fejlesztéseknek és a tesztekben is mindig az elsők között szerepel.

Üdv:
Gumidoki