Barum Bravuris Puntóra

2003.04.14. 12:47

A Barumnak a Bravuris mintázata egy új próbálkozás ebben a szegmensben.

Tisztelt Gumidoki!

2002.06-os évjáratú Punto II. típusú autómra szeretnék 15"-os alufelnit venni, amelyre 195/50 R15-ös gumit szánok. Három kérdésem lenne ezel kapcsolatban:

1. Csak 6,5 vagy 7 J széles felnit tehetek fel? Több gumisnál jártam már, és mindegyik mást mond. Az egyik azt mondta, hogy a 7 széles felnit nem tudom felrakni, mert hozzáér a lengéscsillapító felső csavarjához, tehát köszörülni kellene abból. Igaz ez?
2. A felni gyári lyukosztása 4x98. Kevés ilyen osztású felnit találtam. A legtöbb helyen a 4x100-as felnit ajánlották tehermentesítő középpel ill. önbeálló csavarokkal. Azt hallottam, hogy olasz felnigyártó cégek nem gyártanak 4x98-as osztású felnit, hanem helyette a 4x100-ast tehermentesítővel és önbeálló csavarokkal csomagolják. Nem tudom, bízhatok-e ebben. Nem lesz belőle probléma?
3. A gumi BARUM Bravuris típusú lenne. Mi a véleménye erről a gumiról. Bruttó akciós ára: 10.990 Ft. Olcsó húsnak híg a leve? Sokan dicsérték ezt a gumit.

Válaszát előre is köszönöm:
Dankó László

Tisztelt Dankó Úr!

A 195/50 R15-ös méret helyes váltóméret a Punto-ra.
1. A 6,5"J és a 7"J szélességű felni egyaránt alkalmas ehhez a mérethez. Azt, hogy a futómű alkatrészeihez, a kasztnihoz képest hogyan áll a felni azt egy másik mérőszám, az ET-szám ( ez az ún. besajtolási mélység, ami a kerék függőleges felezési síkja és a tárcsa kerékagyra való felfekvési síkja közötti távolság ) fogja eldönteni. Olyan felnit kell keresni, amelyik ET-je lehetővé teszi az átalakítás nélküli felszerelést.
2. A felni gyári lyukosztása valóban 4x98-as. Információim szerint igenis gyártanak kifejezetten erre a lyukosztóra felnit, de tényleg vannak olyan gyártók, amelyek a 4x100-as lyukosztót ajánlják ún. csúszókúpos (önbeálló) csavarokkal. Amennyiben ez neves felnigyártó műbizonylattal ellátott terméke, nyugodtan megbízhat ebben a megoldásban is.
3. A Barumnak a Bravuris mintázata egy új próbálkozás ebben a szegmensben. Nyilván, mivel nincs igazából előzménye, nem veheti fel a versenyt a már évtizedek óta tradicionálisan nagyteljesítményű abroncsokat gyártó cégekkel. Én személyes tapasztalatokról nem tudok beszámolni. Az ára valóban nagyon vonzó, ilyen ajánlatot prémiummárkából nem fog kapni. De vajon - az árától eltekintve - maradéktalanul teljesíti-e majd ez a termék az Ön elvárásait? Ez itt a nagy kérdés!

Üdvözlettel:
Gumidoki