Aprócska kérdés

2003.04.22. 15:39

Ha nagyobb, nem kompatibilis kereket teszek fel, miért fog csalni az óra?

Hali Gumidoki!

Csak egy aprócska kérdésem lenne! A gyári Peugeot 306-nak 185/65 R14-esek a kerekei, én meg rajongok a széles cipőkért, ergo cserélni szeretnék...
Mik az "átfedő" méretek, és mik a következményei annak, ha nagyobb, nem kompatibilis kereket teszek fel, miért fog csalni az óra? (jójó, az átmérő miatt, de nagy mértékben?)

Gábor

Hali Gábor!

Aprócska kérdésre aprócska válasz...
Ha valóban a megfelelő - átmérőben (közel) azonos - váltóméretre cseréli a gyári papucsokat, akkor nem fog csalni a km-óra. Ezek pedig a 185/65 R14-nél a következők lehetnek: 195/55 R15, esetleg 205/45 R16.

Üdv:
Gumidoki

Szia Gumidoki!

Köszönöm a gyors választ, már csak egy dolog zaklat! Az a 195 ezek szerint lehetne 205 is? Mert ugye akkor az átmérő nem változik, csak a szélesség..
És ha én pl felrúgom a szabályt, és kedvemre kerekezek, a garanciális autónál, akár pénzért is át tudják "hangolni" a megfelelő átmérőre a kilóméterórát?

Köszönettel:
Gábor

Szia Gábor!

A 205-ös szélesség csak 16"-os méretben lehetséges!!!
A kerékátmérőt a három mérőszám együttese határozza meg, tehát igenis változást jelent a 195-ről 205-re való változtatás, ha a /55 és az R15 marad! A saját érdekében NE RÚGJA FEL A SZABÁLYT! Nem a km-óra torzítása a legnagyobb probléma, ha a gyári kerékátmérő módosul, annál sokkal jelentősebb és veszélyesebb következmény az, hogy a futóműgeometria megváltozik.
Ez pedig bizonyos helyzetekben teljesen megváltoztathatja az autó viselkedését! Gondolom ilyen veszélyhelyzeteknek nem akarja kitenni magát és másokat sem.

Üdvözlettel:
Gumidoki


T. Gumidoktor!

Nekem is Peugeot 306-osom van, én is nagyobb kerekeket tettem fel nyárra, a tapasztalatok:
195/55R15 jó méret, gyakorlatilag ennél szélesebb gyári ET-jű kerékkel nem fér fel (fél-egy cm marad belső oldalon a kerékdobig), de ez nem ér bele sehol, mindemellett gyárilag ajánlott méret.

Számolási segítség: www.gthomas.hu/auto/kerek.html
Ez egy kerék váltóméret-számoló - persze nem veszi figyelembe, hogy az adott méret létezik-e, de 5%-al a megadott átmérőn belül maradva kilistázza a jelölteket.

Üdvözlettel,
Gulácsi Tamás