Mi a maximális szélesség?

2003.04.22. 16:06

A szabályok szerint a kerék nem szabad kilógjon az oldalfal síkjából.

Tisztelt Gumidoki,

A kérdésem a következö volna:
195/50/15 Gumik, Aluett 15collos 7széles felnin Opel Corsa B 1.4i-n. Az autó jól viselkedik az úton, nincs gondom vele. Van-e rendelet arra hogy ilyen extrém méretű gumit nem szabad feltenni ilyen kis autóra.
Illetve büntetnek-e ezért, van-e lehetőségem használni ha már megvettem.
Válaszát tűkön ülve várom. Köszönöm.

Üdvözlettel,
Tóth György&Csimbora Tamás

Tisztelt Tóth és Csimbora Urak!

A méret megfelel a gyári méret felváltására. A szabályok szerint a kerék nem szabad kilógjon az oldalfal síkjából. Ha ez így van, akkor az használható az adott autón.

Üdvözlettel:
Gumidoki

Szia Péter,

Köszönöm válaszod, valamelyest megnyugtatólag hatott. Szemügyre vételeztem a gumik egy-két mm-t talán kilógnak, de ezt megítélni vizuálisan nem 100%-os, én határesetnek minősíteném ezt a méretet.
Láttam ugyanezekkel a paraméterekkel egy tesóautót, vajon ő is kockáztat?
Az autó annyira gömbölyded fomával rendelkezik, hogy igazán az oldalfal, az "ajtók középtájéka" a legszélessebb pont, ehhez viszonyítva nem szélesebb. De az autó alsó tájéka cm-ekkel karcsúbb. Mihez kell viszonyítanom?
Még egy kérdés, fel tudok rakni 185/50 gumit 7coll széles felnikre? Mennyiben befolyásolná ez a szélességet? Nem húzza szét a felni a gumit?
Szerintem csak a rendőr urakon múlik, hogy a határeset tényezőjét el tudják-e fogadni. Milyen büntetésre számíthatok, ha éppen egy gonosz fakabáttal futok össze?

További segítséged előre is köszönöm.
Csimbora Tomi

Szia Tomi!

A kilógást úgy értem, hogy ha felülről, a sárvédő síkjában ránézel az autóra, akkor ne lásd a kereket. A 185/50-es mérethez kicsit sok a 7 coll-os felni, ehhez maximum a 6,5" ajánlott.
Ha minden más rendben van, ebbe nem "szoktak" belekötni, még a műszaki vizsgán sem. Az esetleges büntetés mértékére nem tudok választ adni, erre más fórumokon kell érdeklődnöd.

Üdv:
Gumidoki

Szia Péter,

Még egyben egy utolsó kérdés , aztán nem hallasz felőlem becsületszavamat adom.
Van-e valamilyen erre kialkotott jogszabály, illetve honnan tudnám kinyomtatni?
"Ha a kerék felrakása nem igényel átalakítást illetve nem lóg ki az autó oldalsíkjából, az közúti forgalomban engedély nélkül alkalmazható."

Szia Tamás!

Nem zaklatsz, szívesen válaszolok, ha tudok.
A mostani kérdésedre sajnos nem tudok pontos választ adni. Talán a Közlekedési Főfelügyelet honlapján ( www.kff.hu ), vagy náluk telefonon találsz erre vonatkozó pontos infókat.

Üdv:
Gumidoki