Olcsón jót!

2003.04.25. 16:38

Remélem segítettem valamelyest a tájékozódásban, de a döntést Önnek kell meghoznia.

Tisztelt Gumidoktor!

Nyári gumi vásárlás előtt állok, ezzel kapcsolatban van problémám.
Számomra 3 pont kell hogy teljesüljön az új gumók tekintetében:
1. lehetőleg minél halkabb futása legyen
2. vizes útfelületen korrekten viselkedjen ("vízszívó minta") persze normál igényeket támasztva
3. ár/érték arány

Az olcsó kategóriától (8-10 e Ft) többen eltanácsoltak, mondván azok gagyik, hangosak, vizen nem jól viselkednek (pl. Debica, Hankook...)
A 11-14/15 e Ft-os árkategória megfelelő lenne, itt találtam Dayton (D 100, D 200 mintával) ill. Barum (Brillantis ill. Bravura mintával) típusú gumikat, korrekt vízmintával, forgásiránnyal.
Ám egyik válaszában olvastam, hogy a forgásirányos, "vízmintás" gumók jóval hangosabbak az átlagnál, így ha ezt választom a 2. 3. pontnak eleget teszek, de az 1.-t agyonütöm.
Ellenben láttam a "gyagyi" árkatégóriában (8.xxx Ft) Falkent hosszanti mintázattal (talán Fk-GRB) ami tetszik is. Ez valószínűleg jóval csendesebb futású (a minta miatt), de az alacsony ár visszariaszt a minőséget illetően.
Végül is a fentiek fényében mely megoldást tudja javasolni számomra, valóban rosszak a Falkenek vagy sem, illetve mennyire lesz zajos a Dayton ill. a Barum, ha azt választom?
A választ kérném magánban is elküldeni ha lehet, így hamarabb jutok hozzá s a mihamarabbi vásárláshoz az Ön tanácsa is elengedhetetlen számomra.

Segítségét előre is köszönöm:
Péter

Tisztelt Péter!

Az én véleményem szerint az Ön által leírt kritériumok másod-, vagy harmadmárkák esetén nem valószínű, hogy teljesíthetők. Ezek a termékek általában nem rendelkeznek a legújbb fejlesztésekkel sem a mintázat kialakítása, sem pedig annak összetétele, valamint a belső felépítés terén. Ezért is tudják a gyártók sokkal kellemesebb áron kínálni őket, mint a prémiummárkákat.
Általánosságban igaz, hogy a forgásirányos, nyíl mintázatok jobban kiszorítják, kivezetik a vizet az abroncs alól, viszont hangosabban futnak, ami a kopással még fokozódhat is.
A csendes futás inkább a szimmetrikus, esetleg aszimmetrikus, aprólékosan kidolgozott mintablokkokkal rendelkező abroncsokra jellemző. Az ár-érték arány nehéz kérdés, ezt legtöbbször az igények és a pénztárca dönti el...
A nagyon olcsó abroncsok mindig gyanúsak; vagy minőségileg, vagy fejlesztésben, vagy mindkettőben valószínűleg hagynak kivánnivalót maguk után...
Remélem segítettem valamelyest a tájékozódásban, de a döntést Önnek kell meghoznia. Eredményes válogatást kívánok!

Üdvözlettel:
Gumidoktor