Eltérő index

2003.04.25. 17:41

Így most a kocsin van négy egyforma méretű és mintázatú gumi amiből az egyiknek a sebességindexe nagyobb.

Tisztelt Gumidoktor!

A gépkocsimon Firestone 185/65R14-H gumik vannak.
A két első gumi jobban elkopott, mint a hatsók. Ezért vásároltam egy ugyanilyen meretű és mintázatú új gumit, és a gyári teljes értékű gumit felhasználva feltetettem mindkettőt.
A meglepetés egy hét múlva ért amikor észrevettem, hogy a kert sebességindex helyett /H/ egy V sebességindexű gumit szereltek fel. A gumi típusa és mérete minden másban egyezik. A gumiszerviz vezetője meglepődött az információ hallatán, de azt mondta, hogy az eggyel magasabb index nem számít.
Így most a kocsin van négy egyforma méretű és mintázatú gumi amiből az egyiknek a sebességindexe nagyobb. Kérdésem, hogy az eltérés milyen mértékben befolyásolhatja a gépkocsi stabilitását, a gumikopást.

Üdvözlettel:
László

Tisztelt László!

Amennyiben az egy tengelyen lévő abroncsok minden paraméterükben, így a sebességindexben is megegyeznek, akkor nem lehet baj. Ugyanis az eltérő sebességindexű abroncsok tapadásukban és így kopásukban is különbözőek. A magasabb sebességindex (SI) általában jobb tapadást és intenzívebb kopást jelent. Én javaslom, hogy rendezze a gumisával a kérdést!
Lehet, hogy a gyakorlatban semmi problémája nem lenne az eltérő SI-ből adódóan, de csak egyszer csússzon meg emiatt furcsán az autója...

Üdvözlettel:
Gumidoktor