Zúgó Goodyear

2003.04.30. 17:16

Tényleg nagyon zavaró, az utasaim is mindig megkérdezik hogy mi ez, autó vagy búgócsiga?!

Kedves Gumidoki!

A kérdésem a következő: a kocsim egy FIAT Punto I. 60 SX, most raktam rá vissza a nyári gumikat.
Elképesztő a gördülési zaj, tavaly mielőtt lecseréltem volna télire, akkor nem volt semmi feltűnő hang, de most búg, mint állat. Tényleg nagyon zavaró, az utasaim is mindig megkérdezik hogy mi ez, autó vagy búgócsiga?! Először azt hittem, hogy valami futómű probléma, újra átrakatam a téli gumikat, de úgy tökéletesen csendben üzemelt. Újra átraktam, megint búg.
Háromszor centrírozták, nagyon ügyeltek felhelyezésnél a helyes irányra, többször cserélgették a kerekeket, de most azt mondják, hogy tekerjem fel a zenét és akkor nem fogom hallani. A téli gumi Pirelli volt, a nyári meg Goodyear, mellesleg tavaly vettem, és nem mondható, hogy egy Schumacher vagyok, próbálom kímélni a gépet.
Szerinted mit kellene tennem, hogy megszüntessem a búgást? Tavaly nyáron miért nem búgott?

Tisztelettel:
Hakkinen

Kedves Mika!

Csak arra tudok gondolni, hogy valamilyen rendellenes kopás alakult ki a nyári abroncsain a használat során (pl. fűrészfogas kopás), ami a fokozatos kialakuláskor nem volt feltűnő, viszont egy normál kopásképű téli után visszarakva már egyből kitűnik.
Ezt a hanghatást az még tovább fokozhatja, ha úgy rakták most vissza a nyári abroncsait, hogy az elsőket megcserélték a hátsókkal. Ugyanis a hátsó tengelyeken lévő abroncsok hajlamosabbak a már fent említett rendellenes kopásra.
Javaslom nézze, vagy nézesse meg egy gumissal a futófelületet, felfedezhető-e rajta valami rendellenesség!

Üdvözlettel:
Gumidoki