Szivar Audi keréknyomás

2003.05.23. 13:39

Tartok tőle, hogy rendellenesen fog kopni, és érezhetően nagyobb a gördülőellenállás is.

Tisztelt Gumidoktor!

'85-ös évjáratú szivar 100-as Audim van, gyári méretű 185/70 R14 fél éves gumikkal, acélfelnin.
A problémám az, hogy az előírt keréknyomással (elöl 2.1, hátul 1.9) nagyon laposnak látszanak az abroncsok, főleg elöl, terheletlen állapotban is.
Ez nem az abroncs normális belapulása, annál erősebb. Tartok tőle, hogy rendellenesen fog kopni, és érezhetően nagyobb a gördülőellenállás is.
Ha 1-2 tizeddel feljebb pumpálom, akkor ez persze megszűnik, könnyedebben is gurul az autó, viszont sokkal érzékenyebb lesz az úthibákra. Keményen ráz a legapróbb egyenetlenségeken is.
Van erre megoldás? Esetleg más méretű, ballonosabb abroncsok felszerelése?

Üdvözlettel:
Péter

Kedves Péter!

Ennél ballonosabb abroncsokat már nem lehet erre az autóra szerelni. Nyomás tekintetében pedig az autógyár által megadott értékek kell legyenek az irányadók. Azt azért nézze meg, hogy ehhez a mérethez írja-e a gyár a 2,1 és 1,9 bar értékeket?
Egyébként egy /70-es abroncs lehet, hogy látszólag puha, de valójában a ballonos szerkezete, mérete miatt soha nem fog olyan "szögletesnek látszani, mint egy "peresebb" abroncs.

Üdvözlettel:
Gumidoktor

Köszönöm válaszát,

Ehhez a mérethez ajánlják ezt a nyomást, több vonalon is ellenőriztem, helyes adat.
Azt tudom hogy ez nem fog úgy kinézni, mint egy peres gumi, nem is várom, de ha megnézek egy másik szivart (vagy kettőt, hármat, vagy akár négyet) ugyanezzel a gumimérettel, egyiken sem látszik ilyen laposnak. Persze azoknak a menet közbeni viselkedéséről nem tudok semmit.
Túlzottan aggodalmas lennék?

Üdvözlet:
péter

Kedves Péter!

Nincs oka aggodalomra; ha a gyári nyomásértékekkel jár, nem lehet probléma. Az egyes márkáknak, még ha a méretük azonos is, lehet némi eltérés a szerkezetben. Ne zavarja, ha ugyanolyan autón másképp áll a méretre egyébként azonos gumi. Arról nem beszélve, hogy nem tudja, abban mekkora a levegőnyomás...

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.