Téli gumival egész évben

2003.05.26. 14:21

Olyan kérdéssel fordulok hozzád, amely vélhetőleg másoknak is hasznára lesz.

Kedves Gumidoktor!

Olyan kérdéssel fordulok hozzád, amely vélhetőleg másoknak is hasznára lesz.
Családunkban van második autó, jellemzően évi 5-6e Km futással (új). Mivel téli gumira szükség van, és most kellene visszaszerelni a nyárit, az összes szerelési, stb költséget mérlegelve felmerült, hogy ilyen kis éves futás (szinte csak városi, alacsony sebesség) mellett, lehet-e végig téli gumit használni, így megspórolva az évi 2x átszerelés költségeit.
A kérdésem az, hogy milyen élettartamra lehet számítani egy 175/65 R14 kb 10e Ft/db új árú téli gumi mellett, évi kb. 3eKm "nyári" használatot" feltételezve.

Üdv,
Gyuri

Kedves Gyuri!

Vannak, akik tényleg téli abroncscsal futják végig az évet.
Én azt mondom, hogy még mindig jobb, mint fordítva, azaz nyári gumival járni télen...
Ha valóban ilyen kicsi a futásteljesítmény, akkor lehet, hogy ez a legköltségkímélőbb megoldás számodra. Nyári körülmények között a téli abroncs intenzívebb kopására és csúszósságára kell számítani. De ezek nem olyan mértékűek, hogy ne lehetne használni őket melegben. Pontos adatot az élettartamra vonatkozóan nehéz mondani, kb. nyáron másfélszer annyira kopik a téli abroncs, mint télen, persze feltételezve a hasonló használatot.
A legközelebbi abroncsvásárlásnál pedig érdemes megfontolni négyévszakos gumiabroncs beszerzését.

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.