Drága prémium vagy nagyobb másodmárka?

2003.07.07. 14:58

Én csak néhány gondolattal tudok hozzájárulni a kérdéshez, dönteni végül Önnek kell.

Kedves Gumidoki!

Tanácstalan vagyok, hogy a Puntómra vajon akciósan vegyek gyári méretet, azaz 155/70 R13-as gumit, pl. 9500 forintért Pirelli P3000 E-t, netán 11500-ért Michelin Energy 3B-t, esetleg 10990-ért Michelin XT1-et, netán Continental Eco EP-t 9990-ért, vagy inkább eredeti terveim szerint cseréljem le 165/65 R13-asra, de akkor csak kevésbé neveset tudok venni, pl. Daytont 10500-ért, Barum Brillantist, Hankook 884-et, stb.?
Szeretném, ha stabilabbá válna az autó (bár most sem vagyok elégedetlen), fontos még a kis gördülési ellenállás (remélhetőleg v.mivel csökkenő fogyasztás és zaj), természetesen a megfelelő tapadás, és a 11.500 forintnál lehetőleg nem magasabb ár. Kérdés, hogy vajon a fentiek alapján mi a jobb választás: egy kisebb, de márkásabb (és vélhetően fejlettebb) gumi, vagy eggyel szélesebb, de kevésbé márkás, s így talán kevésbé jó tulajdonságokkal bíró abroncs.
Korábbi és egyben gyári nyári gumim Firestone F580-as volt, 155/70 R13-as méretben, még 99-ben került az autóra, tehát lehet, hogy ahhoz képest egy mai másodvonalbeli márka is jobb(?).
A Pirellinek egyébként milyen "kisebb" márkája van?

Köszönöm,
Laci

Kedves Laci!

Átérzem a problémát, nem könnyű a hatalmas kínálatban ráakadni a minden szempontból megfelelő abroncsra...
Én csak néhány gondolattal tudok hozzájárulni a kérdéshez, dönteni végül Önnek kell.
A gyári 155/70 R13-as mérettel szemben a 165/65 R13 nem nyújt sokkal jobb tapadást, stabilitásban érezhetőbb a változás. Cserébe viszont sérülékenyebb, mint a gyári méret, a fogyasztást nem befolyásolja markánsan.
Én - megmondom őszintén - ebben a kérdésben a gyári méretet választanám egy prémium minőségű abronccsal. A Firestone eleve egy másodmárka, a Bridgestone-csoport tagja. Ez nem becsmérlés, ez tény. Ha "belefér" egy prémium-márka megvásárlása, az feltehetőleg jobban fog teljesíteni az autón.
A másik kérdésére válaszolva; a Pirelli másodmárkái a Ceat, a Courier, az Armstrong és a Formula.

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.