Miért jó a széles gumi?

2003.07.08. 16:53

Stabilabb viselkedés, jobb tapadás, szebb optika.

Helló Gumidoktor,

"195/50 R15 váltómérete a 175/70 R13-nak. Tehát lecserélhető rá a gyári méret, természetesen megfelelő felnivel. Számolni kell a csere után az autó megváltozó viselkedésével, kisebb komfortjával és a fokozottabb futómű igénybevétellel."
Érdeklődni szeretnék, hogy mégis mennyivel lesz más az autó? Nekem Daewoo Lanosom van, és hasonló cserét szeretnék végrehajtani rajta a közeljövőben. Érdemes egyáltalán?

Előre is köszönöm,
Attila

Kedves Attila!

Egy ilyen méretváltásnál a következőkkel kell számolni:
Stabilabb viselkedés (ez főleg kanyarokban érezhető), jobb tapadás, szebb optika. Akinek ezek fontosak, annak érdemes gondolkodnia a váltáson.
Ezzel szembenáll a fokozottabb futóműigénybevétel, a valamelyest növekvő fogyasztás, a kisebb oldalfal miatt az abroncsok és felnik sérülékenyebbek, a méretből adódóan valószínűleg puhább keverék miatt intenzívebb gumikopás, a szélesebb gumikat jobban "elviszik", megvezetik az útvályúk. Kisebb, gyengébb motorral szerelt autókat érezhetően lomhábbá tehet a szélesebb kerék.

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.