Nem pontos váltóméretek Lagunán

2003.07.30. 15:58

Megkaptam végre az autót, és akuttá vált a gumicsere.

Tisztelt Gumidoki!

Megkaptam végre az autót, amely miatt a közelmúltban zaklattam, és akuttá vált a gumicsere. Azonban újabb kérdések merültek fel bennem.
A kocsi ('97-es Laguna Break, 1,8-as benzines) német import, a Fahrzeugbrief szerint két féle gumiméret a megengedett rá: 185/65R14 86T illetve 195/60R15 88H. A hozzá kapott téli gumik az előbbi, a rajta lévő könnyűfém felnis nyáriak az utóbbi méretűek.
Nekem úgy tűnik, mintha a két méret nem lenne váltóméret. A 15"-os számítva (15*2,54+2*19,5*0,6) 61,5cm átmérőjű, mérve (nem egzakt módon) 61 cm.
A 14"-os számolva (14*2,54+2*18,5*0,65) 59,61 cm, mérve 58,5.
Szerintem a 195/55R15 közelebb áll a 185/65R14-hez, de amúgy tartanám magam a megadott méretekhez, de akkor a téli és a nyári gumi átmérője nem fog megegyezni. Mit javasol?

A másik kérdésem az lenne, hogy gumikeresés közben találkoztam Securis márkájú gumival, amelyet állítólag a Pirelli gyárt egy kereskedő-hálózat részére. 15.580 Ft-ért kínálják, gyakorlatilag a Courier Monza-val, Barum Bravuris-sal, Sava Intenza-val, Dayton D200-zal van egy árban. Pl. a Monzához hasonlítva hol helyezkedik el ez a gumi?

Válaszát előre is köszönöm:
Muth Miklós

Tisztelt Muth Úr!

Az Ön által készített számolás logikus, de nem teljesen pontos. Összehasonlításhoz azonban mindenképp alkalmas. A két méret valóban nem teljesen váltóméret, de egy dolog korrigálja valamelyest az eltérést, mégpedig az, hogy a téli mintázatok profilmélysége minden esetben (újkorában) nagyobb a nyári mintázatokénál.
Ha a precíz és mindent pontosan szabályozó németek a Fahrzeugbrief-ben ezt a két méretet tűntették fel, akkor lehetséges, hogy ennél a típusnál még ez az eltérés is - ami egyébként nekem is soknak tűnik - belefér. Szerintem használja így az autót.
Valóban, a PointS hálózat részére a Pirelli gyártja a nyári Securis mintázatot. Minőségileg kifogástalan, de fejlesztésben nem a legkorszerűbb abroncsok ezek. Az ár/érték szempontjából azonban vitathatatlanul kiválóak. Az igényes nyugat-európai piacon is ezrével adják el ezt a mintázatot, ez önmagáért beszél.

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.