Téli gumi Space Wagonra

2003.07.31. 21:56

Az autót rendszeresen használom egy szőlőhegy meredek földútjain is.

Kedves Gumidoktor!

Nemrég jutottam hozzá egy Mitsubishi Space Wagon 4x4-hez (első generáció), amelynek a gyári gumimérete tudomásom szerint 185/70R14.
Az autót rendszeresen használom egy szőlőhegy meredek földútjain is. Ezért télre szívesen választanék olyan gumit, amellyel a négykerékhajtás jól kihasználható. Terepgumiból viszont eddig nem igazán találtam 15"-nál kisebb átmérőjűt.
Mit ajánl ehhez a felhasználási területhez?

Segítségét előre is köszönöm,
László

Kedves László!

Jól tudja, a gyári méret 185/70 R14.
Viszont nem alkalmas egy kifejezetten terepjáró-abroncsot felszerelnie egy (bár 4x4-es) személyautóra. Tudnia kell, hogy a terepjárókhoz gyártott abroncsok, nemcsak a mintázat kialakításában, durvaságában, hanem szerkezetükben, felépítésükben is különböznek a személyautó-abroncsoktól. Ez azt jelenti, hogy terepjáróabroncs alkalmazása egy személyautón jelentős komfort és stabilitásvesztéssel járna, valamint a futóműnek sem válna előnyére.
Javaslom, hogy télre vásároljon 4 db jó minőségű - személyautóhoz való - téligumit autójához, így kiválóan fogja tudni kamatoztatni a négykerékhajtás előnyeit.
Egyébként mind a nyári, mind pedig a téli személyabroncsok között lehet találni tagoltabb, durvább, tehát terepezéshez alkalmasabb mintázatokat, ha jól körülnéz a gumipiacon. Figyelembe kell vennie azonban azt a tényt is, hogy ilyen abroncsok esetén a gördülési zaj és a fogyasztás fokozottabb, valamint a kopás is általában intenzívebb.

Üdv:
Gumidoki

Kedves Gumidoki!

Köszönöm a részletes tájékoztatását.
Az olvasottak alapján valószínűleg a tagoltabb mintázatú téli abroncsok között fogok válogatni. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ennek alkalmazása befolyással lesz a fogyasztásra és a menetzajra, de az autóval egyébként sem közlekedem túlzottan nagy sebességekkel (alapvetően 100, esetleg 120 km/h alatt maradok).
Ha kérhetek további segítséget, örömmel venném, ha konkrét típust nevezne meg - akár Pirelli, akár annak érdekeltségi körébe eső, akár "idegen" márkát említ, megkönnyíti a keresést.

Köszönettel
László

Kedves László!

Keresgélésre ajánlom a www.gumibolt.hu weboldalt, ahol a mintázatok képeit is megnézheti!
Örülök, ha segíthettem!

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.