Olcsó nyári abroncs

2003.08.04. 17:44

Gondjaimat tovább szaporítja, hogy pénzem nincs sok.

Tisztelt Gumidoktor!

Egy 2,3 D Ford Sierrám van (14 éves), amelynek nyári gumijai tökéletesen tönkrementek, mint ez kiderült.
Télen vadonatúj GoodYear téli gumik kerültek rá, és azóta igencsak megtapasztaltam, mit is ér a jó minőségű gumiabroncs. A legnagyobb hóban és jégen is biztonságosan közlekedtem velük (természetesen nem száguldoztam).
Most, amikor vissza akartam cserélni a nyári gumikat, a szerelő azt mondta, nem érdemes azokat felrakni, annyira rosszak, inkább járjak a téli gumival nyáron is. Én azonban azt hallottam, hogy a téli gumiknak nem tesz jót a meleg, és hamar el fognak kopni, amit nagyon sajnálnék.
Így hát gondolkodóba estem: ne vegyek helyettük nyári gumit? Gondjaimat tovább szaporítja, hogy pénzem nincs sok, a rossz minőségű gumikkal kapcsolatos tapasztalataim azonban számosak. Utánanéztem az áraknak, s abban egészen biztos vagyok, hogy 20-30 ezer forintom/darab nincs.
Mit tegyek hát? Maradjanak a téli gumik? Vagy: vegyek-e rosszabb minőségű olcsóbb, új gumit, vagy 80% körüli jó minőségű használtat? És még egy: ajánlottak nekem újrafutózott gumit is. Ez árban pont megfelelne, viszont fogalmam sincs, mi volt az eredeti márkájuk. Tud segíteni a döntésben?

Köszönettel:
Szilágyi Ágnes

Kedves Ágnes!

Valóban intenzívebben fog kopni a kifejezetten téli összetétalű abroncs nyári körülmények között. Hogy érdemes-e nyári abroncsot vásárolnia, az dönti el, hogy mennyit jár autójával? Ha csak néhány ezer (3-4) kilométert fog futni nyáron, akkor nem érdemes lecserélni. Amennyiben jóval többet, akkor érdemes foglalkozni a cserével.
Én az újrafutózott gumit nem ajánlom, ki tudja, mit kapott az az abroncsszerkezet az előző élete során, valamint a futózások minősége is sokszor hagy kivánnivalót maga után. A használt gumiktól is ódzkodnék.
Szerintem a legjobb megoldás az Ön esetében egy kevésbé márkás új abroncs vásárlása, amit egy185/65 R14-es méret esetében 10-12 ezer Ft/db áron már beszerezhet.

Üdv:
Gumidoki