Életveszélyesen ültetett Civic

2003.09.10. 11:32
Sokan ily módon képzelik el autójuk "leültetését".
Tisztelt Gumidoktor!

Nemrég vásároltam egy 1997-es Honda Civic VTI-t, gyári gumiméret 195/55 R15 84V.
A gyári alufelnikre viszont az elõzõ tulajdonos 195/50 R15 82V gumikat rakott. Szerinte ez lényegesen olcsóbb mint a gyári méret (így igaz!).
Valószínüleg a súlyindex (84 helyett 82) eltérése miatt az autón a gumik mindig laposnak tûnnek. Gyári guminyomásnál mindenképpen. Egy gumis tanácsolta, fújjak bele többet, 2,7 bar-nál még mindig kicsit lapos, de többet nem mertem belefújni.
Menet közben a kicsit laposnak tûnõ gumi valószínûleg igénybe veszi az oldalfalat, káros-e ez, lehet-e így közlekedni, vagy cseréljem ki a gyári méretûre a kb. 90%-os gumit.

Várom válaszát!
Üdvözlettel!
Tóth Péter

Tisztelt Péter!

A gyári gumimérettől való ilyen mértékű eltérés (átmérőben 1,8cm !!!) nem csak azokat a problémákat veti fel, amit Ön leírt. Sokkal veszélyesebb az, hogy a jóval kisebb kerékátmérő miatt a futóműgeometria drasztikusan megváltozik!
Ez lehet, hogy kilométerek ezrein keresztül nem kerül felszínre, de elég egyetlenegyszer egy olyan szituációba kerülni, amikor vészfékezésre van szükség, esetleg mindez kormányzás közben történik; az autó addig megszokott viselkedése hirtelen kiszámíthatatlanná válhat, s ennek következményeibe belegondolni is rossz....
Sokan ily módon képzelik el autójuk "leültetését". Ennek azonban semmi köze nincs a sportos leültetéshez, hiszen akkor a futómű beállítása nem változik, csak annak egésze közelebb kerül a kasznihoz.
Én javaslom a gyári méretre való cserét! Ez nem lehet anyagi kérdés, a biztonságról van szó!

Üdv:
Gumidoki