Pótkerék mintázata

2003.10.06. 19:33

Ez szimmetrikus mintázatú gumi.

Tisztelt gumidoktor!

Új autónkhoz teljes értékű pótkerék járt, P3000 gumival szerelve. Ez szimmetrikus mintázatú gumi.
Azonban a téligumik többsége már irányított mintázatú, és így a pótkerék csak az egyik oldalra fog passzolni. Mi ilyen esetben a teendő, hogyan válasszunk téli gumit, illetve hogyan szereljük fel az 5. kerékre? (A nyári gumi fenthagyása a pótkeréken nem tűnik kifejezetten biztonságos megoldásnak.)

Üdvözlettel:
Szász Andrej

Kedves Andrej!

Igaza van felvetésével, ennek ellenére nem szokás a pótkereket is téli mintázatra cserélni. A pótkerék ugyanis funkciója szerint csak a probléma elhárításáig van használatban, ideális esetben a legközelebbi gumisig.
Ha valóban tökéletes biztonságban szeretne utazni télen is, válasszon szimmetrikus téli mintázatot (azért vannak még ilyenek), és szereltessen ilyet pótkerekére is. Ha forgásirányos téli mintázatot használ, akkor sincs baj, legfeljebb 1-200 km-t fordítva fog gördülni a mintázat, amíg az eredeti helyzetet visszaállítja. A két (egy jobbos-egy balos) pótkerék már kicsit túllihegése lenne a kérdésnek, szerintem.

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.