Öt kerék cserélgetése

2003.10.06. 19:40

A pótkerék nem erre való.

Tisztelt Gumidoki!

2,5 hetes 2500 Km-t futott Toyota Corolla tulajdonosa vagyok.
Mivel az autóhoz kapott pótkerék ugyanolyan típusú, mint a többi (Michelin Energy XV1), szeretném az 5 gumit egyenletesen koptatni, és így tovább használni őket. Ezt a kerekek időszakos cserélgetésével szeretném elérni.
Az lenne a kérdésem, milyen negatív hatásai lehetnek annak, ha a kerekek forgásiránya 2-3000 Km-enként megváltozik? (az 5 gumi egyenletes kopasát csak ilyen cserékkel tudom elképzelni, jobb hátsó -> bal első...) Illetve maximum hány km-t lehet menni két ilyen csere között?

ui.: Az autóban altalában ketten utazunk, város-országút 50-50%-ban.
ui2.: A kocsihoz kapott könyv 10.000 Km-enkénti cserét javasol, de szerintem ez nagyon ritka lenne.

Válaszát előre is köszönöm!
Lénárd István

Kedves István!

Felesleges öt gumit cserélgetnie. A pótkerék nem erre való.
Forgásirányt amúgy sem ajánlatos változtatni 1-2000 km-es futás után. Ha az abroncsok kiegyenlített kopására törekszik, inkább arra figyeljen, hogy kb. 8-10.000 km-enként cserélgesse az első és a hátsó tengelyen lévő kerekeket, természetesen a forgásirányt megtartva.

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.