Elegendő lehet az négyévszakos abroncs?

2003.11.27. 15:03

Megfelelő választás lehet egy ilyen gumi.

Tisztelt Gumidoktor!

Szakértői véleményét kérném téli gumi vásárlásához. Egy 1.4-es Fiat Tipóra kerülnének az abroncsok. A következő típus merült fel eddig:
Debica Navigator 185/60 R14 AS, azaz téli-nyári. Ez nagyon kedvező vétel lenne, és nem kellene jövőre külön nyári abroncsra költeni. A téli használat nálam nem jelent többet (elő-)városi közlekedésnél. A kérdés a következő:
az AS kialakitás mennyire kompromisszumos? Használható-e egyátalán teljes értékű abroncsként télen? Mi a különbség egy valódi téli és egy 4 évszakos közt, illetve jelent-e hátrányt ez utóbbi a nyári használatban?
Az éves 13 ezres futásteljesítmény kb. 75%-a nyári körülmények között kerül az autóba.
Másrészt: a jelenlegi 165/65 R14-es abroncsméret helyett kerülne fel, ez érezhető-e vezetés közben? Mármint fogyasztásban, egyenesfutásban, esetleg kormányzásban.
Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Széles Attila Gergely

Tisztelt Széles Úr,

Egy dolgot tudomásul kell venni, olyan abroncs nincs, amely tökéletesen funkcionál téli és nyári út- és hőmérsékleti vizonyok között egyaránt.
Tehát az ún. négyévszakos (allseason) abroncsok télen nem olyan jók, mint egy téli abroncs, nyáron nem olyan jók, mint egy nyári abroncs... Amennyiben azonban csak kis éves futásteljesítményről van szó, valamint (elő)városi használatról, megfelelő választás lehet egy ilyen gumi.
A méretről annyit, hogy a gyári helyett a 175/60 R14 lehet a jó váltás, ha már mindenképpen változtatni akar. Ennek nincs jelentősebb hatása a menetteljesítményekre, illetve fogyasztásra, vezethetőségre.

Üdv: Gumidoki