Még belefér?

2004.01.16. 11:42

Én javasolnám a gumicserét 185/60 R14-re!

T Gumidoktor!

Tavaly némi figyelmetlenséggel sikerült vásárolnom négy 185/55 R14 -es Michelin Pilot Exalto gumit, amiről csak nemrég derült ki, hogy nem is kicsit hanem látványosan (~22mm) kisebbek, mint a téli 175/65 R14-esek.
Osztottam-szoroztam, és miután kijött, hogy ez 4 % eltérést jelent, már annyira nem is zavart, de most olvastam az alfás cikket amiben ugyan az általam említett eltérésnek a duplája szerepelt, egy kicsit elgondolkoztam - mire számíthatok? Az, hogy többet pörög 4 %-kal, meg hogy 100 helyett csak 96-al megyek az annyira nem zavarna, de ha a futómű megsínyli az már igen.
Amúgy egy másik cikk, amiben az Úr azt említi, hogy gumiszagot érez autópályán száz felett, az nálam is előfordult már néha, de nem találtam benne rendszert.

Üdvözlettel:
Tóth Zsolt

Kedves Zsolt,

A legkisebb probléma a km-óra csalása ebben az esetben

.
Ilyen mértékű eltérés már nem megengedett, ilyen különbségnél a gyárilag tervezett futóműgeometria már jelentősen megváltozik. Az autó idegesebb lesz, kevésbé pontosan kormányozható, és veszélyes, kiszámíthatatlan reakciókat produkálhat főleg határhelyzetekben (pl. vészfékezés), amikor amúgy is kiélezett a helyzet.
Ezeken felül egyéb - az előbbiekhez képest - kisebb probléma kiindulópontja lehet a rossz méret. Én javasolnám a gumicserét 185/60 R14-re!

Üdvözlettel,
Gumidoki