Focus: zaj vagy biztonság?

2004.03.02. 23:17

Ne a gumi tapadásán múljon egy kanyar bevétele vagy egy fékút hossza.

Hello,

Esedékes Ford Focusomon a gumicsere. Jelenleg 195/55 R15-ös papucsok vannak a gyári könnyűfém felnin, és mivel az ír utak katasztrófálisak, nem is szeretnék peresebb gumit.
Mit javasolsz? Legfőbb szempontom a biztonság és a minőség, ne a gumi tapadásán múljon egy kanyar bevétele vagy egy fékút hossza. A második szempont a zaj, eredetileg Pirelli P6000 Powergy volt rajta, de az nagyon zajos volt. Most Dunlop SP Sport 2000 van fenn, ez tetszik, de úgy vettem észre, vizen könnyen megfut. Évente kb. 20 ezer kilométert vezetek - nagyrészt esőben - és minden nyáron megteszem a Dublin-Bp-Dublin távolságot, tehát fontos lenne, hogy a gumi bírja a 200-as tempót is.

Köszönettel:
Levente

Kedves Levente,

Először is, nincsenek csodák.


A Pirelli P6000 és annak Powergy változatát nagyon jó vizes tulajdonságok jellemzik, a széles vízelvezető csatornák és azok elhelyezkedésének köszönhetően. Ennek viszont az az ára, hogy ez a mintázat relatíve kicsit zajosabban fut, mint ugyanolyan méretű más abroncsok. A Dunlop SP Sport 2000 nem rendelkezik olyan markáns vízelvezetőkkel, emiatt csendesebb, viszont könnyebben felúszik.
Azt kell tehát először eldönteni, melyek a legfontosabb szempontok, aztán választani.
Én a Pirelli-kínálatból a P6 mintázatot ajánlanám, amely keveréke és kialakítása folytán jó vizen, de fejlesztésénél a komfort magas foka és a gördülési zaj alacsonyan tartása egyaránt fontos szempont volt. Sebességindexe V, amely szerint 240 km/h sebességig alkalmas.

Üdv,
Gumidoki