Olcsó téli abroncs

2004.03.09. 13:46

Nem lehet, hogy az Ön által látott abroncs Tigar volt?

Tisztelt Gumidoktor!

A minap az egyik hipermarketben meglepő áron láttam T-sebességindexű téligumit 195/65/15-ös méretben. A mintázata ismerősnek tűnt, de a márka kevésbé. (Az oldalán a délszláv Igar márkajelzés Inter A típusjelzése volt olvasható)
Lehet, hogy ez valamelyik régebbi nagy márka mintázatának reinkarnációja? És vajon ez is megbízható magasabb, T közeli sebességeknél annyira, mint egy drága márka terméke?

Köszönettel a segítségéért,
Brusi

ui. Egyáltalán, szabad-e téli gumival akár 200 körül menni még ha az magasabb indexes (H és német az autópálya)?

Tisztelt Brusi,

Nem lehet, hogy az Ön által látott abroncs Tigar volt? Ha igen, akkor egy tradícionális, harmadvonalbeli szerb márkáról van szó.
Ha mégis jól látta a feliratokat, akkor valami noname újrafutózott gumi lehetett az... Az újrafutózó üzemek gyakran használnak neves gyártók mintázataira emlékeztető motívumokat, de ezek mind kidolgozásban, mind pedig összetételben messze elmaradnak az ötletadó mintától.
A sebbességosztályba sorolás mindig szigorú paraméterek alapján történik, tehát az adott abroncs kényelmesen kell teljesítse az oldalfalán lévő sebességindexnek megfelelő kritériumokat. Manapság már van V, sőt újabban W sebességosztályú téli abroncs is. Ezek ugyanúgy, mint nyári társaik megbízhatóan alkalmasak ezekre a sebességekre.

Üdv,
Gumidoki