Gumicsere Primerán

2004.03.18. 22:46

A vizes tulajdonságok annyira nem fontosak, akkor úgysem száguldozok.

Szia GumiDoki!

Egy Nissan Primera 2.0i-re szeretnék nyári gumiabroncsot vásárolni. A gyári gumiméret 195/60 R15. A választott méret 205/50 R16.
Kiszemeltem több márkát: Falken, Marangoni, Ceat. Ezek közel azonos árkategóriában megszerezhetők. A gumival szemben elvárásom, hogy szárazon kiváló tapadással rendelkezzen (akár sportos felhasználás esetén is). A vizes tulajdonságok annyira nem fontosak, akkor úgysem száguldozok. Az érdekelne, hogy a fenti három márka közül melyiket javasolnád.
Emellett szóba jöhet esetleg még a Yokohama A539 és a Michelin Primacy, bár ez már egyel magasabb ár - és nyilván minőségi - kategória is. Ezek közül melyik lehet a jobb választás sportolási célra (szintén a száraz tapadás a fő szempont)?
Segítségedet és gyors válaszodat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Németh Zoltán

Kedves Zoltán,

A méretválasztás korrekt.

Az Ön által felsorolt márkák a Michelin kivételével másodmárkák, tehát tudásszintjük is közel azonos. Olyan teszt azonban nem létezik, amely pont ezen márkákat hasonlítaná össze egymással. Az biztos, hogy minél nagyobb sebességindexű abroncsot választ, annál jobb lesz a tapadás és intenzívebb a kopás.
A Ceatról, mint a Pirelli-csoport tagjáról csak annyit, hogy 2 évig az Opel Astra kupa ezt a márkát használta versenyautóihoz.

Üdv,
Gumidoki