Durrdefekt melegedés miatt?

2004.04.02. 11:55

Az előírt nyomásértékek kétszeresét is elviselik a gumik durrdefekt nélkül.

Üdvözlöm!

Egy megyei újságban olvastam a következőt: nyáron azért veszélyes téli gumival közlekedni, mert az túlmelegszik, és ez durrdefektet idézhet elő. Példának említik, hogy Székesfehérvár környékén azért fordulnak elő az autópályán az átlagosnál sűrűbben az ilyen típusú defektek, mert a Balaton felé haladva pont ilyen távolság alatt melegednek fel kritikus értékre a fővárosi autósok gumijai.
Tényleg van ilyen kockázata a téli gumi használatának nyáron? Nem csak kimondottan a magasabb sebességtartományban reális ez a veszély?

Zoltán

Kedves Zoltán,

Az abroncsok felmelegedése akkor érhet el kritikus értékekre, ha nem megfelelő a gumikban lévő légnyomás

. Ez igaz téli és nyári gumikra egyaránt.
Nyári nagy melegben, nagy sebességnél a kopása lesz intenzívebb a téli guminak, de megfelelő nyomás esetén a felmelegedése nem lehet extrém. Amúgy elméletileg a normál személyautókhoz előírt nyomásértékek kétszeresét is elviselik a gumik durrdefekt nélkül.

Üdv,
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.