VW Polo Octavia felnikkel?

2004.04.07. 14:31

Csak megerősítést szeretnék kérni, hogy nem hülyeséget csinálok...

VW Polónk van, amin gumicserét és felnicserét is csinalunk most.
Mivel az elérhető közelségben levő kereskedőnél a Polóhoz és a Fabiához is való 6J15 felni (195/50-es gumi a cél) jóval drágább, mint az Octaviához való, ezert ez utóbbi van kitűzve jónak. A mérések szerint ez a felni a nyomtávot oldalanként 4-5 mm-rel növeli. Feltételezem, hogy az ajánlott gumiméreteknél van elegendő ráhagyás - sőt talán van 205-ös gumi is az ajánlott méreteknél, úgy gondolom, hogy így ezzel simán el kell, férjen a kerék, akár alácsapott kormánnyal, berugózva, stb.
Igazából csak megerősítést szeretnék kérni, hogy nem hülyeséget csinálok, illetve van-e valami, amire nem gondoltam. (Azt tudom, hogy a csapágyak nagyobb terhelésnek lesznek kitéve, de talán, ha az Octavia nagyobb súllyal kibírja ezt, akkor a Polo is ki fogja bírni)
Esetleg, van-e valami adat erről a két felniről, hogy ezt a házi mérést is pontosítsuk?
A kinézet is az Octavia felni mellett szól, mert ezüstre lesz lefújva, és dísztárcsa nélkül lesz az autón. (szerintem így elég sportosan is fog kinézni!:))

Előre is köszönöm a választ!
Lucz Péter

Kedves Péter,

Nem érdemes összehasonlítani semmilyen szempontból egy Octaviát egy Polóval, ugyanis nincs értelme. Ami jó egy Octaviához, az egyáltalán nem biztos, hogy jó egy Polóhoz és természetesen ez visszafelé is igaz.


Ha megváltozik a nyomtáv, ezzel a kerék beleérhet a kasztniba, főleg a kormányzott keréknél. Az is előfordulhat, hogy alapterhelésnél nincs gond, de ha mondjuk 3-4 ember ül már az autóba, bukkanóknál beleérhet a hátsó kerék a kerékjáratba. Ezen kívül a megváltozott alátámasztási pontok fölösleges pluszterhelésnek teszik ki az egész futóművet, nemcsak a csapágyakat.
Én mindenképpen azt ajánlom, hogy alaposan járják körül a témát, ha van lehetőség, tegyék fel próbaképpen az autóra a kiválasztott kerekeket. Nehogy a néhány ezer Ft-os spórolás a felni árán jóval nagyobb károkat okozzon a későbbiekben!
A Polóhoz egyébként max. 195-ös szélességű abroncsot ajánlok.

Üdv,
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.