Kérdések: nyomás és téli gumi

2004.04.07. 14:41

A tapasztalatok szerint a téli gumik szeptember környékén a legolcsóbbak...

Szia Gumidoki!

Nemrég vettem át az új autómat, amivel nagyon meg vagyok elégedve, gumiügyben kérném 1-2 dologban a tanácsodat:
1. Az autó egy Peugeot 307 Break 1.6. A gyári gumik 195/65 R15 méretű Bridgestone Turanza ER30 típusúak. A gyári nyomásérték 2,5 bar, nem sok ez egy kicsit? Igazán kicsit pattogósnak érzem így az autót. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e, és ha igen, mennyit lehet csökkenteni ezen a nyomáson, ami még nem árt a gumiknak?
2. Mikor érdemes téli gumit venni? Nyáron olcsóbban meg lehet-e venni ezeket esetleg, lévén, hogy nincs szezonja. Másik kérdés: milyet érdemes? Téli szezonban kb. 15 ezer kilométert megyek. Az előző autómon (Suzuki Wagon R+)BFGoodrich Winter 2-es télik voltak, amikkel nagyon elégedett voltam, de nem tudom, hogy egy ilyesmi kategóriás autóra érdemes-e ilyen olcsóbb gumit venni, vagy inkább vegyem meg valamelyik nagyobb gyártó termékét.

Előre is köszönöm válaszaidat:
Balázs

Szia Balázs,

1. A guminyomást mindig az autó gyártója adja meg

, nem pedig a gumigyártó. Javaslatom tehát az, hogy ne térj el ebben a Peugeot által előírt értéktől!
2. A tapasztalatok szerint a téli gumik szeptember környékén a legolcsóbbak, ekkor ugyanis még nincs szezonja, de a gumisok többségéhez már megérkeznek az előre megrendelt mennyiségek.

Nincs erre előírás, hogy milyen kategóriájú abroncs ajánlott ebben az esetben. A 195/65 R15-ös méretben ráadásul szinte kivétel nélkül minden gumigyártónak van ajánlata. Természetesen erre az autóra, már csak a méretei és tömege miatt is érdemes valamilyen minőségi terméket választani. Itt van pl. a Pirelli Snowcontrol mintázata, amely ebben a méretben (is) kiválóan muzsikál.

Üdv,
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.