Mazda3, téli gumi

2004.05.05. 16:24

Télen több szempontból is jobb választás a lemezfelni az alu helyett.

Hello Gumidoki!

Januárban vásárolt Mazda 3 1,6 TX-emmel az idei telet még kihúztam téli gumi vásárlása nélkül (elég kiadás volt az autó), de a következőt már nem szeretném. Gyárilag 205/55 R16 Bridgestone gumikkal szerelték az autót alufelnin.
A szakim, aki a téli/nyári átszereléseket szokta végezni, azt mondta, mindenképpen vegyek egy acélfelnit, és a téligumi R15-ös legyen. Vredestein gumikkal kereskedik, és a Snowtrac 2-t ajánlotta nagy hévvel.
Kérdéseim a következők:
- Jobban járok, ha kisebb gumikat veszek (R15) acélfelnivel, vagy vegyek az alufelnire téligumit (annyival nem drágább, mint 4 acélfelni)? Amennyiben az R15 a megfelőbb télre, akkor melyik méret?
- Jó guminak számít a Vredestein, vagy ezért a pénzért kaphatnék jobbat is?
Tudom, az alufelnikről elhíresült, hogy a só tönkreteszi őket, de a múltkor olvastam egy autós újság cikkjében, hogy ez az újabb fajtákra már nem igaz és amúgy is sokkal ellenállóbbak, mint az acélfelnik, mivel a gyártásuk során is nagyobb igénybevételhez tervezik őket.

Előre is köszönöm segítségét:
Zs. Tamás

Kedves Tamás,

Én is azt javaslom, hogy télre használjon 15"-os lemezfelnit a 16"-os alu helyett, mégpedig 195/65 R15 gumimérettel.


A Vredestein téli mintázatai jók, nyugodtan választhatja ezt a márkát, de hadd hívjam fel a figyelmét a Pirelli SnowControl mintázatára is.
Télen több szempontból is jobb választás a lemezfelni az alu helyett, annak ellenére, hogy az újabb könnyűfémfelnik egyre ellenállóbbak a különböző környezeti behatásokkal szemben.

Üdv,
Gumidoki