Jobbra húzó 406-os

2004.07.07. 13:13

Egy jó gumiszakműhely segítségével először a gumit kell megvizsgáltatni.

Üdv!

Nem tudom, hogy a Gumidoktorhoz vagy az Autódoktorhoz kellene írni futóművel kapcsolatban.
Az lenne a gond, hogy tavaly nyár vége fele a 97 évvégi Peugeot 406-ra, amin akkor 185/70/r14es gumik voltak acélfelnin, vásároltam 4db Fondmetal könnyűfém felnit, Barum Bravuris gumikkal, 205/55/r16 méretben.. Az ottani szakembereket kérdeztem, hogy az autóra előírás szerint szerelhető-e, és azt mondták, tökéletes.
A probléma ott kezdődött, hogy rá 2 hónapra erősen elkezdett húzni a kormány jobbra, pedig nem kapott ütést a kerék, s mivel mondták, hogy az első 2000 km utan újra kell centrírozni, ennek tudtam be, mivel akkor már jött a tél, s a régi felnivel téli gumikat tettem vissza, amvel semmi gond nem volt..
Idén tavasszal alufelni szett elő, elvittem kiegyensúlyoztatni, ami meg is történt, feltettem, s azóta még mindig húz jobbra, igaz, nem olyan nagy mértékben..
Kérdésem az lenne, hogy miből adódóan lehet ez, mivel a téli 185-os gumival nem volt ilyen, megcseréltem az első-hatsó kerekeket is, és ugyanúgy hú. Néha egyáltalán nem húz, jó minden, de a legapróbb úthibától egyből jobbra csavarodik a kormány. Jobbra kormányozni is sokkal könnyebb. Gondoltam arra is, hogy mivel az új kerekek darabja 20kg, lehet, túl nehéz a kormányműnek? Nem nagyon tudom, mit kellene tenni ez ügyben.
Remélem, lesz valami ötlete, köszönöm.

Üdv,

Lehet oka az elhúzásnak a gumi is, amit cserélgetéssel ki lehet szűrni, de persze futómű-okok is közrejátszhatnak.

Ennek ugyan ellene szól az, hogy téli gumival nyílegyenesen megy az autó.
Egy jó gumiszakműhely segítségével először a gumit kell megvizsgáltatni. A legegyszerűbb módszer, ha az első kerekeket megcseréli a hátsókkal. De meg lehet cserélni a jelenlegi első gumikat is, de csakis a forgásirányuk megtartásával, azaz itt gumik felniről le- és felszereléséről is szó van.
Ha ezen cserékkel megszűnik az elhúzás, akkor az eredetileg az elhúzás irányában lévő első gumi a hibás.
Ha így sem szűnik meg a jelenség, akkor már komolyabban meg kell vizsgálni a futóművet is.

Üdv,
Gumidoki

Én egyébként a gyári 185/70 R14 helyett átmérőben nagynak tartom a 205/55 R16-ot erre az autóra, de ez önmagában nem okozhat elhúzást.