P5000 Drago

2004.08.26. 11:17
Ha a jelenség fennáll, be kell vizsgáltatni a gumikat!
Tisztelt Gumidoki!

Autómra a megkopott gumik helyére vásároltam ugyanolyan méretű új gumikat Pirelli P5000 Drago személyében.
Ezzel együtt új alufelniket is vettem. Az új gumik centrírozáskor 5-15 gramm közötti súlyt kértek. Alig mentem velük párszáz km-t, határozott rázást kezdtem érezni a kormányon 100 felett. Visszamentem a gumishoz (aki jó ismerősöm, nem hinném, hogy át akarna vágni), ahol kiderült, hogy mind a négy kerék 30-40 grammot igényelne. Leszedve a régi súlyokat, megint ki lehetett centrírozni 10-15 grammal kerekenként.
Ezután mentem az autóval vagy 1000km-t, amikor megint erősebb rázást éreztem 100 felett. Ekkor egy másik gumist ejtettem útba, mivel messze voltam otthonról. Itt is 30-40 gramm volt az eltérés. Leszedték a régi súlyokat, és megint centrírozták 10-20 grammal kerekenként. A centrírozottság jó volt, de megint csak úgy 1000 km-ig, aztán megint elvittem ahhoz a gumishoz, akinél vettem, szintén mindegyik kereket kellett centrírozni. A gumi és felni futása egyenletes, nem üt sehol.
Futóművem is teljesen ép, alaposan be lett vizsgálva minden porcikája. A régi gumik nem csináltak ilyet, azokat minden tavasszal ellenőriztettem, de sosem kellett centrírozni, ezeket a P5000-eseket meg 1000 km-enként, pedig kíméletesen megyek velük, és kátyúkba sem hajtottam. Új a felni, új a gumi, nem értem mi lehet a hiba, hiszen úgy tudom, hogy a Pirelli gumik jó minőséget képviselnek, vagy tévedek?
A gumis ismerősöm azt mondta, hogy ha fennáll továbbra is a dolog, akkor be kellene vizsgáltatni a gumikat. Azt mondja, ilyen hibával még nem találkozott. Neked van tipped, hogy mi lehet a gikszer, mi okozhat ilyen hibát?

Köszönettel:
Hargitai Ferenc

Tisztelt Ferenc,

Eléggé értetlenül állok a jelenség előtt, hiszen sem a gumiban, sem pedig a felniben semmilyen mozgó alkatrész nincs, ami menet közben elmozdulhat és így állandó centrírozást igényelne.


Egy dolog okozhatja ezt - elméletileg. Ha a gumik elmozdulnának néha a felnin...
A Pirelli prémiummárka, itt már a minőség megkérdőjelezhetetlen. Nyilván a nagy számok törvénye alapján itt is előfordul gyártási hiba, de ez egyáltalán nem jellemző.
Ha a jelenség fennáll, be kell vizsgáltatni a gumikat!

Üdvözlettel,
Gumidoktor