Fiat Punto-alufelni

2004.11.19. 10:56

Rossz ET-nél a felni érintkezhet a karosszéria vagy a futómű egyes elemeivel.

Tisztelt Gumidoktor!

Egy '95-ös Fiat Punto 60 SX boldog tulajdonosa vagyok immár 2 éve. Most cseréltem a nyári gumikat télire, és az alufelnik lemosása után kerestem meg az ET számot a felnin, ami 26. Ha jól tudom ennek, Punto esetében 35-nek kellene lennie. A felniméret 5,5J×13H2, a gumiméret gyári előírt méretű 165/65R13.
Mi lehet a következménye, ha továbbra is ezeket a alufelniket használom (kb 12-13ezer km az éves futásteljesítmény)? Lecseréljem-e a felniket? Használt, de jó állapotú Seicento Sporting felnikre gondoltam.
Válaszodat előre is megköszönve.

Tisztelettel:
Borsodi Gábor

Tisztelt Borsodi Úr,

Az én tudásom szerint az Ön Punto-jának gyári felnije 5.00Bx13, 4x98x58 ET48 méretű kellene, hogy legyen.

A hozzá tartozó gumiméret valóban 165/65 R13.
Ezen adatok tudatában kétlem, hogy jelenlegi felnije 26 ET-jű lenne, de hogy nem gyári, az biztos... Ha mégis eddig probléma nélkül használta, maradhat ez.
Amúgy rossz ET-nél a felni érintkezhet a karosszéria vagy a futómű egyes elemeivel, valamint túlzott terhelésnek teszi ki a futóművet, és még rendellenes gumikopások eredője is lehet.

Üdv,
Gumidoki

Tisztelt Gumidoki!

A felni nem gyári, az előző tulaj tetette rá, és a felni ET-je tényleg 26. Ugyan nem ér bele semmibe, de a nyomtáv jóval szélesebb mint a gyári acélfelnivel. Fekszi is az utat és a kanyarokat. Csak akkor érne bele a sárvédőívbe ha ültetve lenne és szélesebb gumi lenne rátéve.
Köszönöm tanácsát és maradok hű olvasója rovatának és a tolalcar.hu-nak.

Tisztelettel:
Borsodi Gábor

Tisztelt Borsodi Úr,

Így már érthető a dolog.

Máskor is szívesen segítek, ha hozzám fordul!

Üdv,
Gumidoki