Nagy gumi Vectrára

2004.11.23. 12:08

A futómű geometria miatt csak bizonyos szűk határok között változtatni.

Tisztelt Gumidoki!

Gumiabroncsot szeretnék váltani.
92-es Vectra A-ra szeretném a lehető legnagyobb átmérőjű gumiabroncsot rátenni, ami még faragás nélkül úgy rámegy, hogy nem ér bele sehova. A mostani 175/70 14-es.
Én 195/70 15-re gondoltam, de nem tudom, hogy rámegy-e? Most a legkisebb távolság a gumi futófelülete és a sárvédő között 45 mm. Mennyi a legkisebb távolság ami még megengedhető?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Pék István

Tisztelt István,

Ezt a kérdést ebből az irányból nem lehet megközelíteni.

Az, hogy a terheletlen autón a futófelület és a sárvédő közötti távolságot méri, sehova sem vezet. Gondolja csak meg, rátesz egy olyan kereket az autóra, amelynél ez a távolság - mondjuk - csak 1 cm, amint beleülnek ketten, már hozzás is ért a gumi a sárvédőhöz, és akkor még nem mentek 1 centit sem vele.
A futómű geometria miatt a gyári kerék átmérőjét amúgy sem lehet, csak bizonyos szűk határok között változtatni. Ha azt szeretné, hogy minél magasabb oldalfalú gumi kerüljön az autóra, akkor a legkisebb gyári méret jöhet szóba, amely a '92-es Vectra esetében a 165 R13. Ehhez természetesen 13"-os felnit is be kell szereznie...

Üdv,
Gumidoki

Tisztelt Gumidoki!

Valószínű, nem voltam elég egyértelmű.
Igazából nekem nem a gumi oldalfal magassága a lényeg, hanem az, hogy az össz átmérő minél nagyobb legyen, hogy ugyanolyan fordulaton nagyobb utat, azaz gyorsabban menjen, illetve azaonos sebességnél kevesebbet pörögjön a motor.
A 4.5cm nem a függőleges rugózási irányban, hanem fixen vízszintes irányban van a sárvédő végződésénél.

Üdv:
pek

Tisztelt István,

A válaszomon ez a kiegészítés sem változtat, a gyári mérettől való eltérés különböző problémákat generálhat

, amelyek a menetbiztonságot negatív irányban befolyásolhatják. Ezért ezek a változtatások nem javasoltak.

Üdv,
Gumidoki