Meddig lehet egy gumit haszálni?

2004.11.25. 12:51

Általánosságban a 6 évet szokták megjelölni a gumigyártók...

Tisztelt Gumidoktor!

Olvastam a Suzuki Swift: fékezésnél ráz cikket, és ezzel kapcsolatban osztanám meg tapasztalataimat.
A probléma nálam is jelentkezett, teljesen hasonló módon. A kiváltó ok 100%-osan nem bizonyosodott be, de nagy valószinűséggel a hátsó fékek voltak. Erősebb fékezéskor azért nem jelentkezett, mert a egyébként is orrnehéz kocsinál a hátsó kerekekre a fékerőszabályozó miatt szinte nem is jutott fékerő, csak kisebb fékezésnél. Ha meg volt rakva a kocsi hátsó része akkor nagyobb fékezésnél is jelentkezett a rázkódás. A dolgot úgy is ellenőriztem, hogy forgalomtól mentes helyen (!) 90-100 km/h sebességnél óvatosan elkezdtem a kéziféket behúzni. A remegés azonnal megjelent. A jeleség mind téli, mind nyári guminál jelentkezett.
A pontos megoldást nem tudom, egyik nyaralás elött egy full szerviznél a hátsó fékeket is rendberakták (tudtommal semmit nem cseréltek, csak kitisztították), és azóta nem jelentkezett egyszer sem a probléma.
Az egész jelenség szerintem abból adódik, hogy ha az ember egyedül használja a kocsit, a hátsó fékek szinte soha nem dolgoznak a Suzuki Swiftekben (terhelésfüggő fékerőszabályozó van a hátsó fékekhez).
Lenne egy kérdésem az előzőektől függően. Meddig lehet egy gumit haszálni?
Nyári gumikat lecseréltem télire, és az a kérdés, hogy meddig jó még a nyári gumi, és milyen gondokat jelenthet az öregedés?
A minta mélységével még nincs gond, mert 4,5-5 mm között van, de maga a gumi jövőre lesz 5-6 éves. Mivel van téli gumi is, ezért kb. 30 ezer km van benne, ami még nem sok. Javítva egyszer volt az egyik, 3 éve már saját felnin van, tehát ilyen téren sincs gyilkolva.
Mennyi idő alatt öregszik el a gumi annyira, hogy le kell cseréni?

üdvözlettel:
Osi Petya

Kedves Petya,

Köszönöm a velem megosztott tapasztalatát!


Kérdésére a válaszom az, hogy általánosságban a 6 évet szokták megjelölni a gumigyártók, amely időintervallum alatt megfelelő tárolás, kezelés esetén az abroncs anyaga/szerkezete megőrzi eredeti tulajdonságait. E fölött már olyan mértékben felkeményedhet a futófelület anyaga, elöregedhet a szerkezet, hogy az abroncsok kiszámíthatatlanná válhatnak.
Én azt javaslom, hogy még egy szezont menjen el a meglévő gumijaival, aztán - persze lehetőség szerint - cserélje le őket!

Üdv,
Gumidoki