Széles gumik Suzukira

2005.03.23. 11:32

A kormányozottság jellege kissé kiszámíthatatlan...

Tiszteletem Doktor Úr!

Egy kvázi firss autós vagyok (2003 óta van jogsim), és van egy Suzuki Swift 1998 1.3 5 ajtós gépkocsim. Használtan vásároltam tavaly részletre. A gumiszett rajta 155/70R13 75T feliratú, egyébként Michelin. Nem autózok sokat, de merek télen is autózni (így legalább lesz egy kis téli rutinom), azonban a kormányozottság jellege kissé kiszámíthatatlan: pl tolja kifelé az elejét (alulkormányzott), ha csúszik; de olykor megindul a hátulja, és ilyenkor kissé izzadnom kell, hogy összeszedjem.
1) Megoldást jelentene-e, ha mondjuk az első (hajtott) kerekekre kicsit szélesebb gumikat tennék fel? (Pl egy mérettel szélesebbet, ami még rámegy a felnire... talán 165/70R13, ha rámegy...)
2) Tervezek egy 40mm-es ültetést a gépkocsin, és egy picit feszesebb rugószettre gondoltam, mint a gyári (hogy ne bólogasson és kevesebbet billegjen). Ez hogyan befolyásolja a menettulajdonságokat?
3) Az ültetés és a szélesebb első gumik milyen vezetési tulajdonságokat eredményeznek együttesen? Mennyiben változik a gyári tulajdonságokhoz képest?

Köszönettel:
egy friss tanulóvezető Szegedről

Kedves szegedi Friss Jogsis,

Válaszaim az alábbi pontokba foglalom:
1. Javaslatom, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumikat használjon, ezzel - normál vezetéssel - megszűnik az Ön által említett alul- és túlkormányozottság. Télre tehát érdemes a nyárihoz hasonló méretű téli gumikat beszerezni! Amúgy minél szélesebb nyári gumit használ télen, annál kiszámíthatatlanabb lesz az autó viselkedése, annál könnyebben fog megcsúszni...
2. Az ültetéssel az Ön által említett változásokkal együtt jár a komfort csökkenése is, azaz sokkal döcögősebb lesz az autó és ezt - ismerve a hazai botrányos útminőséget - komolyan figyelembe kell venni.
3. Ha mindenképpen szélesebb gumikat szeretne, akkor nagyobb átmérőjű (14"-15"-os) felniket is kell használnia azokhoz. Bármilyen méret mellett dönt is, mindenképpen azonos méretet ajánlok előre és hátra egyaránt. A szélesebb és peresebb gumik a már ezerszer leírt kompromisszumokkal járnak: nagyobb fogyasztás, gyengébb menetteljesítmények, úthibákra nagyobb érzékenység, sérülékenyebb, sprődebb stb-stb. Ezzel szemben vitathatatlanul jobb a nagy kerekekkel az autó optikája, és jobb a tapadás. Mi a fontosabb szempont, Ön dönt...

Üdv,
Gumidoki