Omega kombi: hátsókerék-hajtás

2005.04.13. 12:15

Nyáron használhat az alapméretnek megfelelő nagyobb váltóméretet is.

Tisztelt Uram!

Idén télen vért izzadtam kombi Omegámmal. Kicsit latyakos, enyhén emelkedõ úton is nehéz (általában lehetetlen) volt vele az elindulás, igaz nyári gumikat használtam... Korábban elsõkerekes autómmal soha nem akadtam el, pedig elég gyakori vendég vagyok a hegyekben.
Két kérdésem van:
Nyáron is gyakran keveredek saras mellékutakra, ahol könnyen el lehet akadni ezzel a bálnával. Milyen nyári gumit javasol és milyen méretben?
A másik kérdésem, hogy egy nem száguldozó vezetõnek milyen téli gumit javasol erre a batárra, ami megkönnyíti a hegyekben a közlekedést (természetesen a méretre itt is kíváncsi lennék)? Egyáltalán segít a jobb gumi egy könnyű fenekű hátsókerekes autón, vagy csak illúzió és pénzkidobás?

Tisztelettel
László

Tisztelt László,

Valóban, a hátsókerekes autóknál már az elindulásnál nagyobb gondot okoz a téli gumi hiánya télen, mint az elsőkerekeseknél. Mindenképpen ajánlott - és nem csak a hátsókerék hajtás miatt - az évszaknak megfelelő mintázat használata az Omegáján is!
A gyári méret a 195/65 R15, vagy a 205/65 R15 ennél a típusnál, motorizáltságtól és kiviteltől függően.
Ha nagyobb kerék, 16", vagy 17"-es van az autón, akkor mindenképpen javaslom télire a 15"-os gyári alapméretet acélfelnin. Kicsit pórias megoldás, de segíthet az is, ha kifejezetten csúszós, latyakos útviszonyok között valamivel (pl. homokzsák) megterheli a csomagtartót.
Nyáron használhat az alapméretnek megfelelő nagyobb váltóméretet is. Ha megfelelő profilmélységű abroncs van az autón, akkor azzal sárosabb, laza földúton is elméletileg el kell boldoguljon. De ha valóban ilyen fontos ez a szempont, akkor a mintázat kiválasztásánál részesítse előnyben a tagoltabb, bordázottabb típusokat!

Üdv,
Gumidoki