ET-szám megengedett eltérése

2005.05.26. 13:51

Sajnos az Ön esetében valóban túl nagy az eltérés.

Jó napot kedves Gumidoktor!

Nem rég vásároltam a Fordomra 4 darab használt alufelnit, aminek mérete 4x108-as és 65-ös a tehermentesítõ furata. Mivel a Fordomnak ez 63,3-as, ezért bementem egy gumishoz, aki felniket is árul. Ott kiderült egy érdekes dolog, hogy a korábban állítólag Peugeot-on lévõ felni nem igazán jó ez én kocsimra, mert eléggé alacsony az ET száma, csak 22, míg a Fordé 41.
Meg szeretném kérdezni, hogy alapjában véve mennyi lehet az max. eltérés, ami még elfogadható? Csak mert az egyik weboldalon találtam egy táblázatot, ahol több autótípusnak is fel vannak sorolva a gyári felni és gyumiméretei, de Peugeot-ra, konkrétan 22-es ET-jű felnit nem írnak, pár milliméter eltérés mindegyik típusánál van.
Nem igazán merem feltenni, mert 4 cm-rel növekedne a nyomtávja a kocsimnak, és félek, hogy elkezdené enni az elsõ gumikat.
Segítségét elõre is köszönöm!

Üdvözlettel:
F.Viktor

Jó napot Viktor,

Az ET-szám nagyon fontos adata egy felninek, bár ezt sokan nem veszik figyelembe, ezért csak a vásárlás után szembesülnek a problémákkal. Ez történt az Ön esetében is.
Az ET-számnak csak a felni szélességének ismeretében van értelme, a két adatot együtt kell figyelembe venni. A gyárival megegyező szélességű felniknél az ET-szám minimális eltéréssel a gyárival kell megegyezzen. Ha szélesebb az utólag vásárolt alumínium-felni, mint a gyári, akkor ezt a szélesség mértékében az ET-számban is érvényesíteni kell.
Ha a fentieket nem vesszük figyelembe, és a kiválasztott felni ET-értéke eltér a kívánatostól, fölösleges és túlzott mechanikai terhelésnek tesszük ki a futómű elemeit, valamint jelentősen megváltozhat a futóműgeometria, amely már az autó biztonságos viselkedését veszélyezteti!
Sajnos az Ön esetében valóban túl nagy az eltérés, próbálja becserélni a vásárolt felniket egy minden szempontból megfelelőre!

Üdv,
Gumidoki