Hangos gumi

2005.06.23. 11:45
A hátsó keréken kialakulhatott egy rendellenes kopás.
Seat Cordobán visszacseréltem a téli gumit a korábban használt eredeti gumira. (2 éves, kb. 45 000-et futott, a futófelület kb. 2,3-2,5 mm).
A gumi nagyon hangos lett már kis sebességnél is búgó hang hallatszik. Ezt a hangot sem korábban, sem a téli gumival nem hallottam, ahogy elhagytam a gumiszervizt, azonnal jelentkezett. A kormányon és a pedálokon is érezni a futását, olyan érzés mintha kemény lenne, de a nyomás csak 2,2.
A gumi fagymentes helyen, nem felnin volt tárolva. Szereléskor a korábbi elsõ gumikat hátra tették, és viszont, az oldalakat nem változtatták. A szerelõ azt mondta, hogy nem a csere okozza a búgó hangot, ha majd 20 fok fölé megy a hõmérséklet elmúlik. Egyébként az autó jól fut, menettulajdonságain semmit sem lehet észre venni. A kerékcsapágyakat is ellenõrizték, rendben vannak.
Kérdés az, hogy mi okozza a búgó hangot, és el fog-e múlni késõbb?

Köszönettel:
Kovács Attila

Kedves Attila,

Így látatlanban nagyon nehéz állást foglalni és okosat mondani. Én az első-hátsó cserére gyanakszom, mint okra. Ugyanis a hátsó keréken kialakulhatott egy rendellenes kopás, s az általa keltett zajos futást az első kerekek sokkal intenzívebben közvetítik a kasztni belsejébe. Az abroncsok futófelületét kellene tehát ellenőrizni első körben.

Üdv,
Gumidoki