Opel Astra G: nyári gumi, alufelni

2005.06.27. 11:02
A könnyűfémfelnit mindig az autó méretigényeinek figyelembevételével kell kiválasztani.
Kedves Gumidoktor!

Használt G Astrámon (Caravan 1.6 100 LE) 185/65 R15 téli gumi volt elöl, hátul ugyanilyen nyári. Elõre szeretnék új nyári gumit venni, megfelelõ a mostani méret vagy vegyek más méretet? Ha más méretet veszek, nem kell-e lecserélnem a hátsó gumikat is?
Más. Nem találtam egyértelmû leírást az alufelnik elõnyeirõl. Engem az optika kevésbé érdekel, ami nekem fontos az, hogy jelentkezik-e az alufelni az autó fogyasztásában vagy a futómû, gumik élettartamában (pesti utakon) - tehát anyagilag megéri-e beruházni.
Sokan mondták hogy a kisebb tömege miatt javulnak ezek a tulajdonságok - de az alufelnik tömegérõl a gyártók oldalain semmiféle információt nem találtam (a lemezfelnikrõl se). És ha érdemes alufelnit venni akkor a vásárlásnál mire érdemes odafigyelni?

Kedves Címzett,

Ha csak egy pár új gumit szándékozik vásárolni, akkor az csakis a hátsókkal megegyező méretű legyen! Ha négyet venne, akkor lecserélheti a 185/65 R15-öt az ugyancsak gyári méret 195/60 R15-re.
Az alufelnik előnyei között megemlíthetjük a kisebb tömeget, így csökkenthető a rugózatlan tömeg. Előny, hogy a nyitottabb alufelniken keresztül a fékek hatékonyabban hűlnek. A szélesebb, peresebb gumikkal szerelt alukerekek javíthatják az autó úttartását. A megjelenés, az optika sem elhanyagolható, amit egy szép felni az autónak kölcsönöz. A rossz utakon az alufelnik nagyon sérülékenyek, ezért - főleg a budapesti utakon - nem ajánlatos nagyon nagy méretű felnikkel járni.
A könnyűfémfelnit mindig az adott autó méretigényeinek és lehetőségeinek maximális figyelembevételével kell kiválasztani, úgy, mint lyukosztó, ET-szám, szélesség stb...

Üdv,
Gumidoki