Nyári gumi szavatossága

2005.07.28. 12:14

Meleg abroncsból levegőt kiengedni tilos!

Tisztelt Gumidoktor!

Mitsubishi Lanceremet elvileg 2002-es januári (155/80 R13;DOT 302) Michelin abroncsokkal vásároltam, és felvetõdött bennem, hogy esetleg öregek már az abroncsok, mert az alábbi tünetek jelentkeztek:
1. gyárilag megadott gumiabroncs-nyomás esetén(2-2,1 bar) is laposnak tűnik a gumi (elég gyengének érzem az abroncsok oldalfalát), és a nagyobb tapadás miatt nehéz a kormány is.
2. már enyhe fékezésnél, illetve kanyarokban is megnyikkannak a gumik. Egy közepes fékezésnél pedig egybõl meg is csúsznak a kerekek.
A kérdésem a következõ lenne:
Le kell-e cserélnem a garnitúrát ilyen tünetek esetén, vagy fújjam még keményebbre õket, mert esetleg ennek a típusnak nagyobb nyomás a megfelelõ.

Köszönettel és tisztelettel:

Farkas Cs.

Tisztelt Farkas Úr,

Minden esetben a gyári ajánlást kell figyelembe venni abroncsnyomás tekintetében. Nincs olyan, hogy egyes gumimárkák más nyomást kívánnának... A téli abroncsoknál ajánlott egyedül a gyári értéknél 0,2 barral nagyobb értéket használni. Alapvető, de azért megjegyezném, hogy a guminyomást mindig az abroncs hideg állapotában kell beállítani, meleg abroncsból levegőt kiengedni tilos!
Az abroncs korossága okozhat olyan tüneteket, amelyeket Ön is említ. Az abroncs gyártási ideje azonban a DOT-szám utolsó négy számjegyéből kiolvasható (2000 előtti gyártásúaknál az utolsó három számjegy a gyártási idő), amennyiben a négy számból az első kettő a gyártás hete, az utolsó kettő pedig a gyártás évének utolsó számjegye. (pl. DOT 1402 = 2002 14. hete). Ezt ellenőrizze!
Az Ön által írt DOT, 1992 30-adik hetét jelöli, ami valószínűtlen.

Üdv,
Gumidoki