Téli gumi német 147-esre

2005.10.18. 17:09
Laikusan azt gondoltam, hogy annyi a lényeg, hogy 17 collos legyen. Viszont most, hogy szétnéztem a neten, elbizonytalanodtam.

Kedves Gumidoki!

Egy téligumi szettet szeretnék az Alfa 147-esemhez összerakni. Azon kívül, hogy drága, szól-e ellenérv az ellen, hogy 17 collos alufelnikre szerelt téligumikban gondolkodjak? Az autót Németországban használom, ahol úgy tudom, az utakat nem sózzák. Ennek ellenére az a tervem, hogy a téli gumikhoz egy téli felniszettet is vennék. Ehhez kapcsolódnak kérdéseim.

Laikusan azt gondoltam, hogy a felniválasztásnál csak annyi a lényeg, hogy 17 collos legyen. Viszont most, hogy szétnéztem a neten, kicsit elbizonytalanodtam. Az Alfa 147-en a gyári felnik 7,0 x R17-esek, de létezik 7,5/8,0 x R17-es felni is a piacon. A 7,0 minden bizonnyal a felni szélességét adhatja meg (talán collban?). Ha a feltevésem jó, akkor nagy valószínûséggel a 215/45/R17-es gumihoz csak a 7,0 x R17-es felni passzol. Ez akkor azt jelentené, hogy a 7,5/8,0 x R17-es felniket fölösleges is néznem. Jól gondolom?

Van valami szabály a gumi mm-ben megadott szélessége és a hozzá tartozó felni szélessége között?

Kedves Címzett,

Az indokok, amelyek a lemezfelni és a lehetőség szerint keskenyebb és ballonosabb abroncsok téli használata mellett szólnak a következők:
- a könnyűfémfelnik nagyon rideggé és így sérülékennyé válnak alacsony hőmérsékleten,
- az alufelnik vékony küllős, nyitottabb mintázatába könnyen berakódik a hó, amely a centírozást tönkreteszi és menet közbeni rázkódást okoz,
- a sós latyak nagyobb kárt tehet a köfémfelnikben, mint a lemeztárcsákban,
- a peresebb gumik fokozottan ki vannak téve a hó alatt megbúvó kátyúk "támadásainak", míg a ballonosabb abroncsok kevésbé sérülékenyek,
- a keskenyebb abroncsok az autó adott tömegét kisebb felületen támasztják fel, így nagyobb tapadással bírhatnak csúszós, téli körülmények között,
- a keskenyebb gumival jóval könnyebb haladni nagyobb hóban is.

17"-es méretben az Alfa 147 215/45 R17 méretű abroncsot igényel. Ehhez 7-8,5" széles felni kell, ahol ezek a számok valóban collban vannak megadva. Ezen kívül nagyon fontos mérőszám még az osztókör, ami ennél a típusnál 5x98x59. Figyelni kell az ET-számra is, ami viszont a felniszélességtol is függ.

A gumiabroncs szélessége és peressége (szériája) együttesen határozza meg a hozzá való felni -tól -ig méreteit. A legegyszerűbb, ha egy felniket árusító szakműhelyben autótípus szerint kér ajánlatot, mert akkor eleve a 147-eshez való paraméterekkel rendelkező felniket fogják Önnek kiajánlani.

Üdv,

Gumidoki