Medig használható a gumiabroncs?

2005.12.09. 19:18
Mennyi egy téli vagy nyári gumiabroncs élettartama?

Kedves Gumidoki!

Pár hete vásároltam új használtautót, kaptam hozzá téligumikat is. Másnap ki is cseréltettem őket. A szerelő említette nekem, hogy már elég régiek a gumi, de mivel még megfelelő a profilmélységük volt és fagyott, kicseréltettem. Nincs kellő összehasonlítási alapom, mert a nyári (új) gumikkal csak épp hazahoztam az autót, de azóta enyhe vibrálást érzek, sebesség növelésével egyre jobban, hátulról talán határozottabban is.

Lehet hogy már előregettek a gumik? Hány évesig szabad használni a téligumikat? Hol találom (milyen formában) a DOT számot, és pontosan hogyan kell értelmezni?

Köszönöm előre is válaszát:

Sinóros Balázs

Kedves Balázs!

Egy autón lévő abroncsot - függetlenül attól, hogy téli, vagy nyári - 6-7 éves korában érdemes lecserélni. Az Ön által említett probléma nem valószínű, hogy a gumik korából adódik. Sokkal valószínűbb, hogy centrírozási probléma áll a háttérben. Ha a kiegyensúlyozás korrekt, akkor a gumi(k) vagy felni(k) deformált alakja is lehet ludas. Ezeket kéne sorrendben ellenőrizni!

A DOT-szám egyébként az abroncsok egyik oldalfalán található; ez egy ugyanezzel a három betűvel kezdődő betű/számsor. A gyártási időre 2000 után az utolsó négy, 2000 előtt az utolsó három szám utal. Ebből az első két szám a gyártás hetét, míg az utolsó egy (<2000.), vagy két (2000.<) szám az évszám végét jelöli.

Pl. ha 4302 az utolsó négy szám, akkor az abroncs 2002 43. hetében készült, ha viszont mondjuk 218 az utolsó három karakter, akkor az abroncsot 1998 21. hetében gyártották.

Üdv:

Gumidoki