Citroën C4 coupé felni ET-száma

2005.12.20. 22:09
Ismét bővebben az ET-számról, Citroën-perspektívából

Kedves Gumidoki!

Kezdeném mindjárt a legelején: Be kell vallanom, nem igazán értem mit is takar valójában az úgynevezett ET szám. Ez ugyanis témaként akkor merült fel bennem, mikor alu felni választásra került a sor és a tuning katalógusokban találkoztam elõször vele (ráleltem már a totalcar oldalán erre a témára a gumi ügyeknél és ott el is van szakszerûen magyarázva, de sajnos nem értettem meg pontosan). Citroen C4 coupém van 1.6 HDI 110 lóerõs motorral, a gyári felnik 16-osak 205/55R16 gumikkal. Az autót tuningolni szeretném, ami a kerekeket sem kerülné el. Mindenképp nagyobb átmérõjû felniket szeretnék rá és a motor adta lehetõség szerint szélesebbeket (természetes hogy csakis váltóméret jöhet számításba, mert -fõleg- nem akarok bekeverni a menetstabilizálónak, ami kitûnõen mûködik). Eleinte 19-es felni volt számításomban (minél nagyobb annál szebb alapon), de pillanatnyilag mégiscsak a 18-asoknál maradok, mivel nem szeretnék elveszíteni túl sokat a komfortérzetbõl sem, ugyanis már a 18-asokkal is eléggé peresedik a gumi (váltóméret szerint: 225/40 18) és nem szeretném emiatt jobban érezni az út egyenetlenségeit. Továbbá -nem tudom, hogy ez befolyásolja-e az ET számot- olyan alu felnit szeretnék, amely küllõzete sülyesztett, azaz nem a felni peremétõl kezdõdik, hanem bentebbrõl, a felni peremétõl számított kb. 50 mm-tõl. Annak már utánna jártam, hogy az új felni mérete legalább 8x18-as lesz, de az ET szám egy picit bekevert.

A következõ kérdéseim lennének: 1. Mi is ez az ET szám, mi a jelentõsége és ha lehetséges hétköznapi nyelven kérném a magyarázatot,hátha sikerül megértenem? :-) 2. Az új felni mérete szerint mennyi az ET szám (külön 8x18 és 8x19-es méretre)? 3. Az új gumik (méret szerint 225/40 18 és 235/35 19 -táblázatból úgy láttam ezek lennének a gyári szerinti váltók) + felnik megerõltetõek lennének a motor számára? (gondolom a 235/35 19-es már igen)

A lehetõ legjobbakat és kellemes ünnepeket kívánok:

Kémenes Attila

Kedves Attila!

Kérdéseire a válaszaim a következők:

  1. Az ET-szám a felni felezősíkja és a felni felfogatási síkja közötti távolság mm-ben. Ezt úgy tudja elképzelni, hogy gondolatban elfelezi a középvonalánál a felnit. Ez a sík általában nem esik egybe a felni kerékagyra való felfekvési síkjával. A két sík közötti mm-ben mért távolság az ET. Angol nyelvű magyarázat, ábrával.
  2. Tudtommal a C4-kerék négycsavaros felfogatású, ezért eléggé korlátozottak a lehetőségek 18", főleg 19"-os felni tekintetében. Az biztos, hogy egy ilyen nagy és széles felni kicsi ET-vel lehet csak jó a C4-re, ez kb. 15-20 között kell legyen.
  3. Váltóméretnek a 225/40 R18 és a 225/35 R19 jöhet szóba. Biztos, hogy egy ilyen széles kerék visszavesz az autó dinamikájából, sokkal sprődebbé teszi a rugózást és növeli a fogyasztást. Ezen kívül jelentősen megviseli a futómű elemeit a gyári méret használatához képest, valamint számolnia kell a fokozott sérülésveszéllyel (és a nagy méret miatt igen magas csereárakkal) is.

Hasonló szépeket és jókat kívánok én is Önnek!

Üdvözlettel:

Gumidoki