Megint Camry

2005.12.22. 14:57
Édesanyám már vett rá a nyárival azonos méretû, tehát 205/55R16-os téli gumikat; ez mennyiben befolyásolja az autó viselkedését?

Kedves Gumidoki!

Köszönöm válaszát a Toyota Camryvel kapcsolatban. De sajnos késõn kérdeztem, mert addigra édesanyám már vett rá a nyárival azonos méretû, tehát 205/55R16-os téligumikat. Szeretném megtudni, hogy ez mennyiben befolyásolja az autó viselkedését. Kell -e valami rosszra számítani a kisebb kerékátmérõ miatt?

És van még valami. Mivel a felnik 8" szélesek, a kérdésem az lenne, hogy nyárra tehetünk-e rá 245/50R16-os gumit. Igy a kerékátmérõ a gyárihoz képest nem változik csak egy kicsit, és azt is felfelé. A gumi szélessége miatt szenvedhet -e az autó károsodást, illetve jelent -e ez valamilyen veszélyt a menettulajdonságok tekintetében?

Megtisztelõ válaszát elõre is köszönöm:

Õsz Attila

Kedves Attila!

A kelleténél kisebb kerékátmérő bizonytalan úttartást, kormányzást okozhat, nagyobb fékezésnél kitörhet az autó fara. Egyszóval a biztonságot veszélyezteti. Vannak típusok, amelyek viselkedésén kisebb különbség még egyáltalán nem érződik. Ez a hatás autótípusonként más és más, nem tudom a Camry mennyire érzékeny erre. Fel vannak más szerelve az abroncsok, nem lehet még őket becserélni a helyes méretre?

A 8x16" felnire ideális a 245/50 R16 méret és váltóként is jó. Használata növeli a fogyasztást, sprődebbé teszi a rugózást, könnyen megvezetődik a nyomvályúkon, a futómű alkatrészeinek kopását is intenzívebbé teszi stb.

Üdv:

Gumidoki