Pirelli téli gumi

2006.01.16. 14:31
Opel Astra H 1.3 dízelre szerettem volna a gyárival megegyező paraméterű téli gumit tetetni

Kedves Gumidoki!

Az év elején vásároltam egy új Opel Astra H 1.3 dízel 90 Le személygépkocsit. A gyári gumiméret 205/55 R16. Mivel a kereskedésben épp nem voltak készleten ilyen méretű téli gumiabroncsok, így azokat egy gumiszervizben tetettem rá. Megkértem a szerelőt, hogy segítsen az autómra a gyárival megegyező paraméterű gumit választani. Végül a Pirelli Winter Studdable Plus 205/55 R16 gumi mellet döntöttem. Mivel ez egy ismert márka és az ára is elfogadható volt. A problémám az, hogy most derült ki számomra ennek a guminak Q a sebesség indexe. A gyárinak, ami az autón volt pedig W. Mivel én nem értek hozzá elvárható lett volna, hogy tájékoztassanak. Egyébként a súly index és, minden más stimmel. Most már utána néztem, és úgy gondolom, hogy min. egy T vagy H sebességindexű gumit kellet volna vennem.

Ön mit javasol? Cseréltessem ki a gumikat nagyobb sebességindexűre, vagy maradhat ez is rajta? Megfelelnek e ezek az abroncsok az autóm teljesítményének? Mennyiben befolyásolja a sebesség index az autó stabilitását? Nem szoktam gyorsan menni autópályán 130-140, de mi történik a gumival, ha egy-egy előzés alkalmával 160 fölé gyorsítok.

Köszönöm:

Szilárd

Kedves Szilárd!

szerelnek, mint a nyárié volt. Ez valahol logikus is, hiszen a téli útviszonyok kevésbé alkalmasak a száguldásra, a hazai törvényes sebességhatárok pedig amúgy is messze a 160 (Q), vagy a 190 (T) km/h alatt vannak.

A Pirelli W160S+ mintázata Q-s sebességindexszel készül, tekintettel annak szegecselhető (ez itthon tilos!) mivoltára. Ezek biztonsági határok, nem célszerű, praktikusan tilos átlépni őket. E határig azonban semmilyen hátránya nem származhat a relatíve kisebb sebességindexből. Ha egy-egy előzésnél felpörög pl. 164-ig, az még belefér, de ne száguldjon el Pestről Siófokra tartós 160-nal. Ha ezt a kompromisszumot vállalja, semmi problámája nem lesz téli abroncsaival. Egyébként a Pirellinek is vannak nem szegecselhető, viszont nagyobb sebességre alkalmas mintázatai ebben a méretben egészen V-s (240 km/h-ig) sebességindexig.

Üdv:

Gumidoki