Mondeóra alufelni

2006.01.26. 23:41
205/50 R16 lenne a kinézett nyári gumi, de egy pár centit emelne a kocsin

Kedves Gumidoki!

Van egy '97-es "farkaslámpás" 5 ajtós mondeóm. Szeretnék rá 16-os alupapucsokat rakni. A típust kinéztem már: OZ Superturismo GT. 205-ös gumikat szeretnék rárakni. A lényege az volna, hogy kicsit (pár centivel) magasabban is legyen a kocsi, mert jelenleg iszonyat alacsony. Most 185/65R14-es kerekek vannak rajta. Így vettem használtan a kocsival együtt. Egy Ford-ba dolgozó barátom mondta, hogy a 12 lábas csatlakozóján keresztül a kocsi számítógépének meg lehet adni, hogy milyen felni, és gumiméret van rajta, ha eltérnénk a váltómérettől. 205/50R16 lenne a kinézett méret, persze nyári gumiba. Ez emelne is pár cenit a kocsin. A kérdésem, hogy ez rossz hatással lenne a futóműre, menettulajdonságokra? Ha a computere "tudni" fogja a kerékméretet, átmérőt, akkor ahhoz igazítva mutatja a sebességet is? Nem spirálos a műszere. Ez az egész mennyire javallott Ön szerint? Nem vagyok egyébként ezzel a kocsival egy "utcai versenyző".

Köszönöm:

Pádár Zoltán

Kedves Zoltán!

Én nem tudom, hogy igaz-e a kerékméret megváltoztatása a computerben. De egy kerékváltásnál nem a sebességmérő csalása a legfőbb kritérium. Az autó futóművének mechanikai paraméterei adottak, hiába variálunk az elektronikával. A futómű pedig, hogy biztonságosan és jól tegye a dolgát, ugyanolyan kerékátmérőt igényel, mint a gyári. Nem emelhetünk önkényesen az autón, pláne, hogy esetleg egy nagyobb kerék fizikailag sem fér fel az autóra.

Feltehető tehát 16"-os kerék erre a Mondeóra, de én javaslom, maradjon váltóméretnél, ami ebben az esetben a 195/50 R16, illetve a 205/45 R16.

Üdv:

Gumidoki