Mitől váltóméret a váltóméret?

2006.03.09. 21:31
Miért szükséges ezeknek a méreteknek a figyelembe vétele más méretű kerék vásárlásakor?

Kedves Gumidoki!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy egy autó váltómérete mitől váltómérete? Miért szükséges ezeknek a méreteknek a figyelembe vétele más méretű kerék vásárlásakor. Mert sok tuningautó nem hiszem, hogy ezzel foglalkoznának, és mégis mennek.

Köszönöm:

Varga László

Kedves László!

Egy adott autótípussal annak fejlesztése során együtt alakítják ki a futóművet a végleges abroncsmérettel. Ez utóbbi változtatható, de csakis úgy, hogy a gyárilag "kitalált" futóműgeometria ne módosuljon. Ez pedig úgy érhető el, hogy ha az abroncsot szélesítjük, akkor peresítsük is, azaz a gyári kerékátmérő, ha úgy tetszik a kerék eredeti gördülő kerülete állandó maradjon. A váltóméret tehát az eredetivel megegyező átmérőjű abroncsot jelent. A gyáritól való eltérés elég kicsi, maximum 1% lehet.

A tuningautóknál többnyire a futóművet is jelentősen átalakítják, így már a felszerelt kerék mérete is ehhez igazítható. Sajnos sok autót látunk gyári futóművel, de a gyáritól nagymértékben eltérő kerékmérettel. Ezekkel az önkényes átalakításokkal jó esetben nem veszélyeztetik saját magukat és autóstársaikat, "csak" a futómű élettartamát rövidítik le drasztikusan.

Üdv:

Gumidoki