Hyundai Accent gumicseréje

2006.07.13. 10:50

Borbet felni, Kleber gumi megbízható? Matador MP58-as téli gumi feltehető az Accentre?

Kedves Gumidoki!

2 hónapja vásároltam egy új Hyundai Accent személyautót. A gyárilag felszerelt 185/60 R14-es méretű Hankook gumik sajnos elég zajosak. A gumik egyéb tulajdonságaival (tapadás száraz és vizes úton, fékút, kanyarstabilitás stb.) meg vagyok elégedve. Ez a vélemény még változhat, ugyanis az autó még "bejáratós", 100-nál gyorsabban még nem mentem vele.

Márkatársak és gumiszerelők tanácsára tervezem a gumik cseréjét azonos méretű Kleber Dynaxer HP2 típusú gumikra. Állítólag ezek a gumik jóval csendesebbek mint a jelenlegiek, sőt vizes úton különösen jók. Ráadásul most igen kedvező áron lehet megvásárolni. Mivel nálam elsődleges szempont a biztonságos autózás, ezért azt szeretném megtudni, hogy ez a Kleber gumi valóban ilyen jó-e, valamint azt is, hogy érdemes-e a gyári Hankook gumikat lecserélni a Kleberre?

Időközben vásároltam 4db 6"x14 Borbet gyártmányú aluminium felnit. Úgy gondoltam, hogy ezekre a felnikre feltenném a jelenlegi vagy az új Kleber gumikat, az eredeti gyári felnikre pedig majd a téli gumikat. Kérdésem: A Borbet felni (és a Kleber gumi) megbízható minőség-e?

Lenne még egy problémám. Előtte egy Mitsubishi Colt autóm volt, melyre a múlt télen vásároltam 4db Matador MP58-as típusú 175/70 R13 méretű téli gumikat. Ezeket felrakhatom-e a jelenlegi Hyundai Accent autóm eredeti gyári felnieire? A gumik váltóméret táblázata alapján úgy gondolom, hogy igen. (Persze ha jól értelmeztem a táblázatot!) Egyébként a ezek a Matador gumik mennyire jók illetve biztonságosak?

Köszönöm:

László

Kedves László!

A Kleber a Michelin-csoport megbízható másodmárkája. Bizonyosan jobb, mint a Hankook. Ha Önnek belefér, hogy rögtön lecserélje a gyári abroncsait, tegye ezt. Én azért minimum egy szezont koptatnám még csere előtt a Hankookokat, akár az újonnan vásárolt alufelnin. A Borbet egyébként jó nevű felnigyártó, termékével feltehetően elégedett lesz.

A 175/70 R13 méretű téli abroncs méretben jó az autóra, de be kell hozzá szerezzen 13"-os, az Accenthez való lemezfelnit. Ha ezt megteszi, kiválóan fogja tudni használni ezekkel autóját télen is.

Üdv:

Gumidoki