Jelöletlen abroncsok

2006.07.13. 12:33

A felniről levétel után elfelejtették megjelölni, melyik keréken voltak, milyen forgásiránnyal

Kedves Gumidoki!

Vásároltam egy használt autót magamnak, amelyhez járt egy igen jó állapotú, kb. 80-90%-os téligumi garnitúra is, de felni nélkül. Az egyetlen problémám csak az vele, hogy aki legutoljára lecserélte a nyári gumiszettre, az elfelejtette rajtuk megjelölni, hogy melyik kerékről szedte le őket, a forgásirányról, stb. már nem is szólva. Így ősszel az én gumisom csak találomra tudja majd feltenni őket! Nem lehet-e ebből gond, illetve mit lehetne tenni, hogy az eredeti pozíciójukat meg tudjuk állapítani?

Köszönöm:

Tamás

Kedves Tamás!

Egy nem forgásirányos, szimmetrikus abroncsnál is ajánlott megtartani azt a forgásirányt, ahogy először felszerelték. Bár az abroncs nem tartalmaz mozgó alkatrészt, mégis szerkezete kis mértékben "beáll", azaz formálódik az erőhatásoknak megfelelően. Ez az egyik ellenérv a jelöletlen, rekonstruálhatatlan előéletű használt abroncsok vásárlása ellen.

Az Ön esetében a kopottság mértékéből nagy valószínűséggel meg lehet állapítani, melyik kettő volt első és melyik kettő hátsó abroncs. Egy jó gumis a blokkok kopásképe alapján az eredeti forgásirányt is meg tudja határozni. Ha azonban ezek az abroncsok alig futottak még, lehet, hogy ezek a jelek még nem alakultak ki. Akkor viszont az eredeti forgásiránynak sincs olyan nagy jelentősége.

Üdv:

Gumidoki