Pirelli w190 használtan

2006.07.26. 17:24

A meglévő felnin szeretném cserélni a nyárit-télit 2-3 évig

Kedves Gumidoki!

Anyagi okokból, meg tekintettel arra, hogy automat nem szándékozom 2-3 évnél tovább használni, ugy döntöttem egy prémium márkás használt téli gumiabroncsot választok, ami a következő volt: Pirelli w190 185/60 R14. A profilmélysége kb. 5mm. Nevesebb gumikereskedésnél (Tatabányán) vettem viszonylag jó áron.

Tehát elvileg a hibás abroncs léte kizárva. Kérdése(i)m a következők lennének:
- Igy utolag Ön szerint megérte-e a használt márkás választás?
- Ezzel a profil mélységgel havi átlagos 1000km-es futással 2-3 évig biztonságosan mehetek vele (természetesen csak a hideg napokon, télen)?
- Továbbra is anyagi okok miatt nem tervezem külön felnire tenni a gumikat, hanem a meglévőn szeretném cserélni a nyárit-télit 2-3 évig. Mennyiben befolyásolhatja vagy károsíthatja ez a gumikat?

Köszönöm:

Arnold

Kedves Arnold!

A használt abroncsokkal az a probléma, hogy nem ismert az előéletük, így lehetnek rejtett hibáik, amelyek csak második használatkor jönnek elő. Fenntartásaim másik oka az, hogy egy autón több ezer kilométert futott abroncsnak az eredeti forgásiránya sem ismert (ez természetesen forgásirányos mintázatú abroncsra nem érvényes), ha ez megfordul, szintén gondokhoz vezethet.

A fő bajom a konkrét esettel kapcsolatban azonban az, hogy csak 5 mm a profilmélység. Hiába az 1,6 mm-es törvényi minimumérték, egy téli abroncs 4 mm-es mintamélységig tekinthető csak igazán téli abroncsnak, ez alatt már nem produkálja azokat a tulajdonságokat, ami miatt megvesszük és használjuk őket. Ez annyit jelent, hogy ebben az abroncsban nem 2-3, hanem nagyon ideális esetben talán egy szezon van... Egyébként ez a termék önmagában egy jó választás - újonnan.

A szezononkénti szerelés, amennyiben az szakszerűen történik, nem károsíthatja az abroncsot. Azonban, főleg több éves használat esetén már anyagilag is megéri a külön felniszett és így az esélyét is el lehet kerülni a sok szerelés során bekövetkező esetleges sérüléseknek. Számoljon csak! Szóval - anélkül, hogy el akarnám keseríteni - szerintem nem volt szerencsés ez vásárlás.

Valószínű, hogy egy kevésbé márkás, de új abronccsal jobban járt volna, és az valóban elfutott volna akár 3-4 szezont is.

Üdv:

Gumidoki