Életveszélyes gumi

2006.09.27. 16:17
Megpakolva kidurranhat?

Kedves Gumidoki!

Problémám a következő: pár napja szelepet cseréltettem egy nagy tudású gumisnál, aki azt állította, h a 2 hónapja vásárolt és fenn lévő 4db Barum Bravuris (Radial, 205/55 R 16 91 H Tubeless) életveszélyes a 2003-as Ford Galaxy-ra, (TDI) (felelőtlen állat volt az az autószerelő, aki feltette) mivel nem ekkora tömegre és terhelésre van, és könnyen kidurranhat megpakolva és nagyobb sebességnél. Mivel 3 gyermekemet szállítom vele, természetesen nem hagy hidegen a dolog, és Tőled szeretném tudni, igaza van-e, vagy csak pénzt akar egy újabb cseréhez?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

A Barum Bravuris messze nem a legjobb abroncs, ez az én véleményem. Ugyanakkor attól azért nagyon-nagyon messze van, hogy életveszélyesnek tituláljuk. A méret is rendben van, bár a Galaxy egyes kiviteleit szerelték 215/55 R16-tal. Nem ezért szólt a gumis?

A 91 általánosan ehhez a mérethez tartozó terhelési index. Erre az autóra lehet, hogy én emelt terhelhetőségű, 93-94 indexű abroncsot tettem volna, biztos ami biztos. De ha reálisan nézzük, a 91-es (=615kg terhelhetőség) is bőven elég rá.

Összegezve tehát, van sok jobb - és drágább - abroncs ennél, de semmi okunk nincs még feltételezni sem azt, hogy ez az abroncs életveszélyes lenne. Végül egy jó tanács: a megfelelő légnyomásokra figyelj majd folyamatosan oda!

Üdv:

Gumidoki