Swiftre szebb és nagyobb felni

2006.10.12. 19:06

Osztókör, ET, abroncs és felni mérete

Kedves Gumidoki!

Van 1 új swiftem és hát szeretnék rá tenni egy nagyobb szebb felnit. De pontosan nem vagyok tisztában az osztókör tulajdonságaival,(pl. elég hogy ha a választott felni 4x100 as és kkor már mindenképp felmegy rá?)illetve a gumi méretével vagyok bajban illetve a felni méretével.Mi az az et szám?szóval ezekben tudnátok nekem segíteni,hogy mi az a max ami felmegy rá és nem néz ki hülyén, illetve az ösztókörről pár szót ha ejtenétek

Köszönöm:

Ákos

Kedves Ákos!

Az osztókör önmagában még nem mond el semmit a felniről. Itt van még a középfurat, ami, ha kisebb, mint ami az autó kerékagyára kell, nem megy fel a felni, ha nagyobb, tehermentesítőt kell használni.


Négy felfogató csavar

Az ET-szám vagy besajtolási mélység a felni függőleges felezési síkja és a kerékagyra való felfekvési síkja közötti mm-ben mért távolság. Ez is nagyon fontos mérete a felninek.

Az új Swift osztóköre 4x100 mm, középfurata 54 mm. 7x15" méretben a felni 40-42-es ET-jű kell legyen, az ajánlott abroncsméret a 185/60 R15. 7x16" méretű felninél az ajánlott ET 38-40, a rá való abroncs pedig a 205/45 R16. Ennél nagyobb felnit nem javaslok erre az autóra, bár elvi lehetőség van rá.

Üdv:

Gumidoki